​El comerç va ser el sector que va perdre més treballadors el 2022 a la Garrotxa

Per contra, la indústria alimentària va ser qui més en va guanyar

Una botiga d'Olot tancada
Una botiga d'Olot tancada | Pau Masó
10 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 19:24h
El comerç garrotxí va ser un dels sectors més castigats pel que fa a la pèrdua de llocs de treball durant el 2022. Segons l'Informe Territorial de la Demarcació de Girona impulsat per la Diputació, a la Garrotxa el comerç al detall va perdre 107 llocs de treball durant el 2022 i se situa com el subsector que més en va perdre.

Segons l'Associació de Comerciants d'Olot, aquestes dades es deuen a tres factors principals: la falta de relleu en algunes botigues, els horaris laborals i els sous que es paguen. La valoració és negativa perquè ens agradaria no perdre cap lloc de treball. Creiem que les dades s'expliquen pels comerciants que es jubilen i no tenen relleu. El comerç està en un moment difícil. És fàcil obrir una botiga, però el més difícil és poder mantenir-la i tenir continuïtat", diu la presidenta de l'ACO, Anna Planella, en declaracions a NacióGarrotxa.

Planella admet que l'ha sorprès la quantitat de llocs de treball que s'han perdut d'un any per altre. Recorda que es ve de dos anys de pandèmia que van provocar molta inestabilitat i inseguretat laboral al sector: "Es van perdre llocs de treball i no es va poder aguantar. Arrosseguem una mica això. Des de la Covid, s'ha entrat en una situació d'incertesa laboral i, a vegades, es busca una feina més estable".

Per darrere el sector del comerç, les altres activitats que van perdre més llocs de treball el 2022 són aquelles relacionades amb l'ocupació (77), la venda i reparació de vehicles (22) i les indústries tèxtils i l'administració pública que va perdre 18 posicions laborals cada un.


La indústria alimentària i el comerç a l'engròs, qui més llocs guanya

Per contra, els sectors que van guanyar més llocs de treball durant l'any passat van ser les indústries de productes alimentaris. Aquest subsector va crear 568 llocs durant el 2022, una xifra molt per sota del segon subsector que més en va guanyar: el comerç a l'engròs. Aquest sector, a diferència del comerç al detall, va guanyar 74 posicions de feina. El tercer subsector que més llocs va crear el 2022 a la Garrotxa va ser la fabricació de maquinària i equips.

Sobre el fet que el sector del comerç a l'engròs sigui un dels que més llocs de treball va guanyar l'any passat a la Garrotxa, Planella ho relaciona amb l'arribada de nous supermercats a la ciutat, una qüestió que segons la presidenta de l'ACO caldria controlar: "No sé si Olot necessita tants supermercats. Sempre fan mal als petits. Tot i això, ho veig com dues branques diferents: qui vol anar a fer una gran compra va al supermercat i el client que vol un producte més concret va al comerç petit. S'ha de controlar que Olot no tingui un excés de grans superfícies i que els petits no vagin caient".