Diverses entitats socials han denunciat "l'empitjorament" de l'accés al padró arreu de Catalunya i assenyalen diversos ajuntaments, entre ells, Olot. Després de les eleccions municipals del 2023, la Xarxa d'Entitats pel Padró 2024 ha analitzat durant el darrer any la situació pel que fa a l'empadronament a tot el territori i, segons les dades presentades recentment, ha augmentat el nombre de municipis que no garanteixen el padró.
Concretament, 37 ajuntaments no estarien empadronant de "manera àgil" a tothom que ho sol·licita i, en sis poblacions, la situació s'ha complicat "de manera significativa" respecte de fa un any. Un dels Ajuntaments que s'ha incorporat en aquest llistat és el d'Olot.
Entre les principals vulneracions que assenyalen les entitats hi ha la manca d'informació i els protocols "poc clars" per sol·licitar el padró. Segons Laia Costa, membre de la Fundació Ficat, molts ajuntaments no fan públics els circuits que s'han de seguir per poder-se empadronar, ni tampoc els requisits que s'han de complir. A més, segons les entitats, gran part dels consistoris assenyalats apliquen "arbitràriament" aquests criteris "en funció de qui atenen".
Les entitats també denuncien que els formularis d'empadronament tampoc contemplen la totalitat de situacions en què es troben les persones que sol·liciten l'empadronament i que es troben en exclusió social, com pot ser el relloguer d'habitacions, el sensellarisme o els infrahabitatges.
L'Ajuntament d'Olot ho nega
Preguntat per aquest mateix diari sobre la qüestió, l'Ajuntament d'Olot assegura que el padró de la ciutat no té, a hores d'ara, dificultats. "La veritat és que no tenim queixes. Més del 60% de les consultes ciutadanes estan relacionades amb el padró i en general funciona bé", afirma l'alcalde Pep Berga.
Segons el consistori olotí, cap de les entitats denunciants s'ha posat en contacte amb ells per exposar les problemàtiques que denuncien. "No sabem a quines dificultats es refereixen perquè l'únic que ha fet aquesta entitat és fer una compareixença dient un munt de ciutats on asseguren que hi havia algun problema amb el padró, però tampoc s'han posat en contacte amb l'Ajuntament per dir quina mena de problema. Es fa difícil saber de què parlen en concret", diu Berga.
L'alcalde d'Olot demana que si aquestes entitats volen millorar el funcionament dels padrons a Catalunya, "el que han de fer és, quan detecten alguna, posar-se en contacte amb l'ajuntament i comunicar-ho". Berga assegura que si es detecta algun error en el padró d'Olot, "intentarem resoldre-ho perquè volem que el padró funcioni i pensem que funciona bé".