​Famílies de la Vall de Bianya reclamen recuperar l'escola

El pròxim 1 de setembre faran una trobada per posar en comú les seves necessitats

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu | Pau Masó
25 d'agost del 2022
Actualitzat a les 19:01h
No és la primera ni la segona vegada que a la Vall de Bianya apareix la necessitat de reobrir el servei d'escola que ja hi havia dècades enrere. Des de fa anys, l'Ajuntament està lluitant perquè el Departament d'Educació construeixi un centre escolar. Ara, però, un grup de famílies ha decidit fer pinya per mirar de desencallar la qüestió.

Pares i mares s'han organitzat per, de moment, tirar endavant una reunió informativa el pròxim dijous 1 de setembre a la sala de plens de l'ajuntament del poble. Una de les portaveus d'aquest grup és la Laura Masó:"La iniciativa ha nascut de la problemàtica que tenim quan els nens acaben de la llar d'infants de la Canya. Poden anar repartits a qualsevol escola d'Olot i això fa que no es faci poble ni pinya". 

Actualment, les famílies de la Vall de Bianya han de portar els seus fills a Olot o Sant Joan les Fonts. Això ha fet que tres famílies hagin decidit fer una crida per sumar forces per demanar una escola al municipi. "Volem sumar forces. La reunió ha de servir per veure les opinions que hi ha al municipi i mirar els passos que podem fer", diu Masó. 

Sense quòrum
El fet de ser un municipi amb nuclis de població separats provoca que, fins ara, no hi hagi hagut quòrum. Hi ha famílies que ja veuen bé la situació actual perquè que tenen el transport i el menjador gratuït. "Som conscients que potser tothom no hi està d'acord, però la reunió també és per veure si podem tirar endavant la demanda", explica la veïna de la Vall de Bianya. Des de l'Ajuntament també admeten que han detectat aquesta situació. "També hem de ser sincers i crec que si preguntem a tots els pares, la meitat diran que ja estan bé així", reflexiona l'alcalde, Santi Reixach, en declaracions a NacióGarrotxa.

L'Ajuntament, al costat de les famílies
Des de l'Ajuntament, veuen bé que algunes famílies haguin posat fil a l'agulla a la reivindicació i asseguren que els donaran tot el suport: "Nosaltres estarem al seu costat, però és el Departament qui ha de prendre la decisió", diu l'alcalde. Reixach també recorda que l'Ajuntament ja té un dibuix i, fins i tot, ha buscat espais del municipi per encabir l'equipament (per exemple el Mas Sobeies), però són partidaris d'ubicar-lo en un edifici nou al costat de la zona esportiva, en un espai que ja està reservat per equipaments. 

L'any passat, l'Ajuntament va reunir-se amb el Departament d'Educació per explorar la possibilitat de l'obertura de l'escola. Fins i tot, el consistori va presentar un projecte per a la construcció del centre a la zona esportiva d'Hostalnou. La Generalitat, però, va rebutjar l'opció d'obra nova i el consistori va decidir esperar que hi hagués pressupost, rebutjant qualsevol opció temporal com, per exemple, barracons.

Trenta anys enrere
Ja fa més de trenta anys que la Vall de Bianya no té escola. Fins abans de la dècada dels noranta el municipi havia tingut fins a sis centres escolars. L'últim que va desaparèixer va ser a Hostalnou, on ara es vol ubicar la nova escola. Ara, la natalitat al municipi ha anat a més i la falta de mainada ja no és una excusa per al Departament, ja que si enguany hi hagués escola a la Vall de Bianya, hi haurà un centenar d'infants.