La gent gran de La Caritat i l'Institut Escola Greda d'Olot tenen «Mirades compartides»

Tots dos col·lectius treballen conjuntament amb el Museu de la Garrotxa en un projecte artístic inspirat en dissenys de l'escultor olotí Leonci Quera

La gent gran de La Caritat i els alumnes de l'IE Greda aquest matí al jardí de la residència.
La gent gran de La Caritat i els alumnes de l'IE Greda aquest matí al jardí de la residència. | Xavier Borràs.
25 de maig del 2022
Actualitzat a la 13:40h

Diada grossa, per bé que ennuvolada, als jardins de la residència La Caritat d'Olot per a mostrar el treball conjunt que els alumnes de l'Institut Escola Greda fan aquests dies amb la gent gran, Mirades compartides, un projecte intergeneracional i artístic inspirat en uns dissenys de l'escultor Leonci Quera que s'exposarà a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa a partir del 10 de juny vinent.

Cinta Serra, psicòloga de La Caritat; la resident Rosa Oliveras; Montserrat Mallol, directora dels Museus d'Olot; i, Pep Berga, batlle d'Olot i regidor de Cultura, a més de mitja dotzena de joves i un munt d'estadants de la Caritat, han estat presents avui en la performance que s'ha fet en viu, en què els vincles i les connexions a través de l'art han estat el nexe d'unió entre generacions, semblantment com es va fer l'abril de l'any passat amb el projecte Donem-los la veu o al maig amb El museu entra a casa, una iniciativa dels Museus d’Olot.

Aquest projecte es va iniciar el març d'enguany quan els joves alumnes de l'IE Greda van visitar els magatzems del museu i les sales d'exposició i d'entre les set obres prèviament seleccionades van triar-ne les tres que més els van plaure. Després, la gent gran de La Caritat també van visitar el museu i van escollir una peça d'entre les que havien seleccionats els joves. L'obra triada és l'escultura Nens jugant, de l'escultor olotí Leonci Quera (1927-1964), la família del qual va donar part del seu llegat el 1980 al Museu de la Garrotxa.
 

L'escultura «Nens jugant», de Leonci Quera, ha estat el nexe d'unió entre dues generacions. Foto: Xavier Borràs.


Un cop triada l'obra es va traslladar a La Caritat una versió més petita de l'escultura per manera que tots els residents la poguessin conèixer i per a poder recollir les primeres impressions que els suggeria la peça. Posteriorment, els veïns de La Caritat van visitar l'Institut Escola Greda per a presentar Nens jugant als estudiants i els van explicar per què van escollir-la. Igualment, van aflorar vivències relacionades amb els jocs d'infantesa i joves i grans van poder intercanviar punts de vista sobre l'obra de Leonci Quera.

Llavors, de forma paral·lela, tant els alumnes de 1r d'ESO com la gent gran de La Caritat han decidit quina tècnica artística fer servir per a presentar el treball final del projecte i, en base a les propostes escollides, avui, demà i divendres tots dos col·lectius fan diverses intervencions artístiques i reinterpretacions en un seguit de tallers conjunts al Museu de la Garrotxa i, també, avui a la mateixa residència de La Caritat.
 

Un moment de la presentació del projecte als jardins de La Caritat d'Olot. Foto: Xavier Borràs.


El resultat final es podrà veure a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa, al primer pis de l'Hospici, del 10 de juny al 17 de juliol, on s'exposarà l'escultura de Leonci Quera triada, els treballs dels alumnes, els de la gent gran i els projectes d'art fets conjuntament.

Un camí artístic iniciat fa un any
Tal com ja hem esmentat, Mirades compartides és, segons Montserrat Mallol –directora dels Museus d'Olot–, una continuació de la bona acollida que va gaudir l'any passat El museu entra a casa, el projecte que va portar la gent gran, residents de La Caritat i el Montsacopa, als magatzems dels Museus d'Olot, on van escollir una peça i se la van endur a la residència respectiva.
 

La gent gran de La Caritat ha seguit amb molt d'interès la presentació del projecte. Foto: Xavier Borràs.


Ara es fa un pas amb aquesta tasca artística intergeneracional entre joves i grans, perquè, a més a més, amb Mirades compartides es palesa, precisament, una de les línies de treball del nou projecte educatiu dels Museus d'Olot presentat ara fa un any, segons que ha afirmat Mallol.

De fet, des del Museu de la Garrotxa s'ha creat tot d'espais oberts, d'escolta i de diàleg, per a compartir la saviesade la gent gran i les mirades de la gent jove, tots descobrint-hi aspectes en comú o d'altres de diversos que fan sentir, pensar, crear, emocionar-se i conèixer, sempre des del respecte mutu.

 
Arxivat a