​La salut mental i la riquesa: el 70% dels pacients a la Garrotxa cobren menys de 18.000 euros anuals

La gran majoria de les 2.000 persones que actualment pateixen trastorns mentals a la comarca se situen per sota la renda per càpita garrotxina

Els pacients amb ingressos superiors als 100.000 euros només representen un 0,1%
Els pacients amb ingressos superiors als 100.000 euros només representen un 0,1% | Pexels
13 de desembre de 2023, 11:00
Actualitzat: 11:09h
Els teus ingressos també defineixen el risc de patir malalties mentals. Així de clar ho diuen les dades del sistema de salut català. Les persones amb rendes més baixes formen el gruix de les atencions en salut mental que es fan avui en dia, mentre que aquelles que tenen més ingressos no hi apareixen tan representades.

El fenomen és una realitat també a la Garrotxa, on la renda per càpita mitjana és d'uns 17.000 euros. Segons dades de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, el 70% dels pacients que són atesos a la comarca per malalties mentals ingressen menys de 18.000 euros a l'any.

De les 2.084 persones (infants i adults) que van ser ateses el 2022, 1.477 tenien uns ingressos pràcticament inferiors a la mitjana per càpita garrotxina. Això vol dir que la gran majoria dels usuaris són persones de classe baixa i mitjana.

Per altra banda, 471 pacients (o tutors dels pacients) atesos pel Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil i el Centre de Salut Mental d'Adults de la Garrotxa tenen una renda anual d'entre 18.000 i 100.000 euros; i només un 0,1% dels usuaris ingressen cada any més de 100.000 euros.
 

Depressió i trastorns del neurodesenvolupament, els més freqüents en les rendes més baixes

La majoria dels garrotxins que cobren menys de 18.000 euros l'any i tenen algun problema de salut mental són atesos per depressió en el cas dels adults i trastorns del neurodesenvolupament (autisme, dèficit d'atenció, tics, discapacitat intel·lectual o trastorns en l'aprenentatge o la comunicació) en el cas dels infants i joves. En els adults, entre el col·lectiu també hi ha força casos d'ansietat i esquizofrènia. A més distància hi trobem casos d'estrès, trastorns de personalitat o bipolar.

Les dades del Departament de Salut també mostren un biaix de gènere dins el col·lectiu amb menys ingressos que atenen els centre de salut mental. La majoria de les persones adultes són dones: a la Garrotxa, ho són un 65% dels usuaris. I pel que fa a l'edat, la majoria (un 28%) són persones de més de 65 anys.