Mieres posa en funcionament el nou pou: «Molta alegria»

Després de gairebé dos anys el poble deixa de subministrar aigua amb cisternes

El poble de Mieres
El poble de Mieres | Pau Masó
17 de febrer de 2025, 09:21
Actualitzat: 9:21h

Mieres ha rebut una de les notícies més esperades des de fa temps: el nou pou ja funciona. Des de dimarts passat, la nova infraestructura que estava en obres des de l’estiu passat, ja és una realitat.

“És fantàstic. Molta alegria. El pou funciona, però també et fa por anunciar que una situació que s’ha allargat tant, s’acaba. Ara és com anar a allò desconegut”, diu l’alcaldessa Núria Martínez a NacióGarrotxa.

El nou pou s’ha foradat a 170 metres de profunditat i és l’únic que estarà en funcionament al poble, ja que fa mesos es va tancar l’antic. Ara s’està a l’espera de legalitzar la instal·lació elèctrica i mentre això no passi, el pou funciona gràcies a un generador que l’Ajuntament de Santa Pau ha deixat a Mieres.

La situació de sequera ha obligat a impulsar aquesta nova obra que ara permetrà al poble tenir aigua sense haver de patir pel seu subministrament. I és que des del juny del 2023 Mieres estava subministrant aigua a través de la compra de cisternes que arribaven al poble cada setmana. “Teníem una emergència per posar aigua al pou. Una setmana vam arribar a demanar 27 cisternes, això son 9.000 euros a la setmana”, explica Martínez. En l’últim any i mig han arribat al poble 450 cisternes d'aigua que han costat 148.500 euros a l’Ajuntament. Està previst, però, que l’Agència Catalana de l’Aigua acabi finançant aquest cost.

Malgrat que l’escenari canvia a Mieres, l’alcaldessa alerta que la situació de sequera no ha canviat: “Amb aquest pou no s’arreglen tots els problemes. Tothom qui viu aquí ho veu. Al centre del poble hi havia dues fonts naturals i estan totes seques des de fa temps. La gent ja veu que la riera baixa eixuta. Plou, però de seguida tot queda sec”. L’Ajuntament recorda que el poble i la comarca segueixen en situació d’excepcionalitat per sequera, i per això, ja han impulsat un procés per determinar quines accions es poden dur a terme per adaptar la vila a aquesta situació. “Ara hem de centrar-nos per veure quines accions podem fer a mitjà i llarg termini perquè el territori de Mieres sigui resilient i ens puguem adaptar millor a la sequera”, diu l’alcaldessa.

El nou pou ha costat uns 80.000 euros i té un cabal de 6 metres cúbics cada hora. No és una gran quantitat, però el consistori considera que està dimensionat per a les necessitats per al municipi.