L'Ajuntament d'Olot ha fet un pas més per arribar a fer realitat la remodelació de l'edifici de Can Monsà, el centre de formació situat al carrer Fontanella. Recentment, el consistori ha llançat la licitació per a la redacció del projecte executiu de l'obra. Es tracta d'un procés que ha de servir perquè una empresa dibuixi i planifiqui els treballs de la reforma.
L'estudi que ara es vol contractar serà el primer que encararà la reforma global de Can Monsà incloent la planta baixa, la primera, la segona i la coberta i les façanes. Fins ara, s'havien fet memòries de diferents espais i l'estudi més complet s'havia obtingut el 2022 de la mà de l'arquitecte olotí Arnau Vergés, qui va dissenyar una reforma integral que no incloïa la segona planta.
El nou projecte executiu que es licitarà aviat pretén redistribuir l'espai actual sense ampliar-lo. També ha d'incloure la construcció d'una nova coberta amb la possibilitat d'obrir un altell, millorar els accessos, l'adequació de les façanes i l'ordenació de la planta baixa i segona (inutilitzades) i la primera (on hi ha tots els serveis educatius actuals). L'empresa a qui s'adjudiqui la redacció haurà de fer el projecte amb un màxim de sis mesos i rebrà 71.500 euros per la tasca.
Un dels principals objectius de la reforma és aconseguir una millor distribució de la primera planta, on actualment donen classes KREAS (Centre industrial de formació en indústries càrnies i alimentàries), la FES (Fundació d'Estudis Superiors d'Olot), la UNED (Universitat Nacional d'Estudis a Distància) i el CPNL (Consorci per la Normalització Lingüística). Actualment, tots aquests ensenyaments acullen uns 2.000 alumnes a l'any i es preveu que amb la reforma aquesta xifra es pugui multiplicar.
Corregir disfuncions
De fet, la reforma hauria de permetre solucionar diferents disfuncions que té l'edifici, segons s'assenyala en la licitació que ha llençat l'Ajuntament: "La planta primera es troba distribuïda de forma desordenada amb espais desaprofitats, presentant alguns problemes funcionals a causa de les contradiccions conceptuals entre la distribució original i les instal·lacions vigents. Els lavabos són insuficients i les instal·lacions existents, inadequades i no garanteixen els paràmetres normatius exigibles. La planta segona és una planta diàfana sense distribuir i en desús, i la coberta manifesta problemes d'humitats i falta d'estanquitat, a similitud d'alguns trams de les façanes".
Es calcula que la reforma de Can Monsà podria arribar a fregar els 3 milions d'euros, una quantitat que l'Ajuntament preveu finançar amb recursos propis i privats. Al consistori li agradaria començar aquest mandat els treballs d'un edifici que es va construir el 1978 a partir d'una agrupació d'edificis industrials i que té un total de 3.000 metres quadrats.