​Olot ja regula la pressió de l'aigua per la sequera

Tot i això, l'alcalde diu que la ciutat "està lluny" d'entrar en la fase d'emergència i descarta tancar les dutxes d'equipaments municipals

L'episodi de sequera obliga a reduir al pressió de l'aigua en les llars
L'episodi de sequera obliga a reduir al pressió de l'aigua en les llars | Hugo Fernández
01 de febrer de 2024, 19:30
Actualitzat: 20:07h
Des de fa setmanes, l'Ajuntament d'Olot ha començat a regular la pressió de l'aigua com una mesura més per fer front a la sequera. Això significa que els ciutadans poden notar que surt menys aigua de l'aixeta. El consistori, però, pretén que la mesura afecti el mínim possible al dia a dia dels ciutadans, i per això l'està aplicant en horari nocturn.

"Procurem que el ciutadà ho noti el mínim possible. Això ha comportat un estalvi important. No és una cosa que en parlem molt obertament perquè en el moment que ho dius, tothom passa a notar que li ha baixat la pressió i el que intentem és que el ciutadà no ho noti i molestar-lo el mínim possible amb els seus usos quotidians, però sí que en determinades hores ens ajuda a estalviar i ho fem", explica l'alcalde d'Olot, Pep Berga.

La mesura s'ha pres en el marc de la greu sequera que viu el país i la comarca, la qual es troba en fase d'excepcionalitat i amb restriccions que afecten el consum domèstic, industrial i agrícola. Precisament aquest dijous, més de 200 municipis de diferents comarques han passat en una fase més greu de la sequera: la fase d'emergència. A la Garrotxa, cap municipi ha entrat en aquest esgraó, l'últim del Pla de Sequera que marca la Generalitat, i que té tres subfases (emergència 1, emergència 2 i emergència 3).


Actualment, Olot consumeix 205 litres d'aigua per habitant i dia, una dada que es troba dins el límit de 230 que marca la fase d'excepcionalitat. Si la ciutat entrés en l'etapa d'emergència, el topall passaria als 200 litres per habitant i dia. Per Berga, però, això està lluny de produir-se: "Fa un any, teníem l'aigua a sis metres sota el subsol. En aquest moment la tenim entre set i vuit. La sequera ens afecta de manera important, però nosaltres no entraríem en situació d'emergència fins que arribéssim a quinze metres. Per tant, estem molt lluny d'aquesta situació que s'està produint en altres llocs de Catalunya".
 

Pep Berga és l'alcalde d'Olot. Foto: Pau Masó


L'alcalde d'Olot, reconeix, però que tot i la "bona situació" amb què es troba la ciutat en comparació a altres territoris, no es pot abaixar la guàrdia: "Que estiguem lluny, no vol dir que estiguem bé amb l'aigua. Quan agafes les precipitacions anuals estem a 600 litres, mentre que la ciutat estava acostumada a més de 900. Estem en una situació delicada, fa molts mesos que no plou bé. Però també he de dir que com a ciutat estem lluny d'entrar en aquesta situació d'emergència. Cada gota val, però en comparació a altres llocs de Catalunya estem millor", afirma Berga.


 

Tancar les dutxes no està sobre la taula

Per aquesta raó, l'Ajuntament no es planteja, de moment, tancar les dutxes dels equipaments esportius municipals com sí que han fet altres ajuntaments com el de Girona o el de Vic, tot i no estar obligats. "No estem en aquest punt. Hi ha tota una bateria de recomanacions per part de la Generalitat per afrontar la sequera, però no n'hi ha de limitar l'aigua a les dutxes de les instal·lacions esportives, ni a les escoles. Aquest tema, de moment, no el tenim sobre la taula", diu l'alcalde Pep Berga. Malgrat això, l'Ajuntament si que es veuria obligat al tancament si la ciutat entra a la subfase 2 de la fase d'emergència per sequera. 

Tot i que l'Ajuntament descarta tancar preventivament les dutxes municipals, sí que ha tirat endavant altres accions preventives com la substitució d'alguns sistemes de reg de la ciutat per la tècnica del gota a gota, o l'ús de parterres que no necessiten aigua. També es pretén instaurar una nova sectorització de la xarxa per millorar la detecció i resposta davant les fuites.

Precisament, sobre les pèrdues de la xarxa d'aigua de la ciutat, Berga que volgut aclarir que el percentatge d'aigua que es perd es troba actualment al 36% i que, segons els tècnics, la xifra òptima per catalogar una xarxa en bones condicions és del 30%. "Estem fent moltes actuacions relacionades amb reparacions de canonades. Estem a una mitjana d'una o dues reparacions diàries. Això ens ha fet reduir en un estat considerable l'estat de la xarxa", afegeix l'alcalde.
Arxivat a