Olot mostra «Tot un món de pedra seca», un recurs educatiu per a conèixer-la a la Garrotxa

L'acull l’Observatori del Paisatge de Catalunya, en paral·lel a la mostra “Tota pedra fa paret”, que podran visitar les escoles i instituts de la comarca fins al 2 de maig i fer-hi de franc una activitat educativa dinamitzada per TOSCA

Murs de pedra seca en el paisatge de la Garrotxa.
Murs de pedra seca en el paisatge de la Garrotxa. | @adri_noc.
NacióGarrotxa
16 d'abril del 2021
Actualitzat a les 9:02h
Tot un món de pedra seca és un recurs per al  coneixement del patrimoni, l’ofici i la tècnica de la pedra seca per a escoles, instituts i espais expositius. Consta de vint-i-cinc panells que expliquen les principals tipologies constructives de pedra seca a casa nostra, les principals tècniques, materials i eines de treball així com altres elements essencials per comprendre aquest patrimoni i la seva importància com a element vertebrador del nostre territori.

Els panells configuren una exposició especialment dissenyada per a alumnes de cicle superior de primària i de primer cicle de secundària, però també per al públic adult, i s’acompanyen  d’informacions complementàries i propostes de sortida per a la descoberta de la pedra seca al territori, que es poden consultar, també, al web.

Tot un món de pedra seca es pot visitar, fins el pròxim 2 de maig, a la seu de l’Observatori del Paisatge de Catalunya (edifici de l’Hospici, Olot), de dilluns a divendres de 9:00h a 15:00h, i dilluns i dimecres també fins a les sis de la tarda.

La visita i activitat didàctica impartida per TOSCA s’ofereix gratuïtament a totes les escoles i instituts de la Garrotxa a través del Catàleg de Recursos Educatius de l’Ajuntament d’Olot. Cal formalitzar la inscripció de grups des d'aquest vincle.

Tot un món de pedra seca complementa l’exposició itinerant Tota pedra fa paret, produïda per la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, i que es pot visitar gratuïtament a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa fins el mateix 2 de maig.

Col·laboraxPaisatge

Col·laboraxPaisatge –desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca)– és un projecte de cooperació nascut l’any 2016, impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre-Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan.

El projecte Col·laboraxPaisatge neix l’any 2016 amb l’objectiu de contribuir a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge, centrant-se en les construccions de pedra seca, tot i facilitant eines i mitjans a la ciutadania.

Des de la seva creació, Col·laboraxPaisatge ha dut a terme actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement del patrimoni i l’ofici de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, publicacions, la Setmana de la Pedra Seca, l’app de la Pedra Seca, material pedagògic per a les escoles i instituts, iniciatives per a la dinamització del voluntariat, o treball en xarxa amb entitats i agents del territori, entre moltes altres accions.

Col·laboraxPaisatge és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançada pel FEADER.

 
Arxivat a