Olot recupera la sirena d'emergències de Sant Esteve

S'ha actualitzat el sistema d'alarma per si s'hagués d'utilitzar en algun cas

La sirena de Sant Esteve
La sirena de Sant Esteve | Ajuntament d'Olot
21 d'agost de 2024, 09:31
Actualitzat: 9:31h

L'Ajuntament d'Olot ha recuperat la sirena d'emergències que hi ha instal·lada dalt del campanar de l'església de Sant Esteve. Es tracta d'un sistema d'alarma per a la població que es va instaurar fa uns vuitanta anys per avisar la ciutadania de possibles bombardejos durant la Guerra Civil.

Ara el consistori ha decidit recuperar-la per si mai fos necessari tornar-la a fer servir. "Esperem que no, però qui sap si en algun moment pot ser n recurs que es pugui tornar a fer servir per avisar la població", diu el regidor d'Emergències, Aniol Sellabona. "Creiem que val més no fer-la servir, però que serà una eina important per a tota la població", afirma Glòria Méndez, presidenta de l'AV Protecció Civil d'Olot.

Una sirena amb història

La necessitat de disposar d'una sirena a l'església de Sant Esteve va aparèixer amb la Guerra Civil Espanyola. Al voltant dels anys 30, la Generalitat va demanar als municipis que s'organitzessin per a la defensa passiva i això volia dir establir mecanismes per fer front a situacions d'emergència com els bombardejos. "Aleshores, es va començar a fer el que hem considerat el primer pla d'emergències d'Olot. Es tractava d'organitzar la població amb els recursos humans i materials i saber-se enfrontar en casos de bombardejos", explica la directora de l'Arxiu Comarcal d'Olot i la Garrotxa, Anna Bofill.

En aquest primer pla d'emergències ja s'anomenava la necessitat d'instal·lar una sirena a Olot, la qual va arribar el 1947. En tot moment, la sirena tenia com a objectiu servir per alertar en cas d'incendi o davant de situacions d'emergència a la ciutat.

Una prova el pròxim divendres 30 d'agost

Un cop actualitzada la sirena i el seu mecanisme, l'Ajuntament vol posar-la a prova. Ho farà el pròxim divendres 30 d'agost a les 19:30 h. "Amb voluntaris de Protecció Civil repartits per la ciutat mirarem fins a quins punts arriba. Volem mirar si se sent bé i en claredat per saber si aquest avís ens serveix per arribar a tota la població", diu Sellabona.

La jornada també servirà per posar en valor la història de la sirena. Abans de la prova, es farà una xerrada de contextualització històrica de la instal·lació a càrrec de la cap de l'Arxiu Municipal d'Olot, Anna Bonfill.

El divendres 30 no serà la primera vegada en l'actualitat que es fa sonar la sirena. L'octubre passat, voluntaris de Protecció Civil la van activar per sorpresa i sense previ avís durant tasques d'inspecció del sistema.

Arxivat a