REPORTATGE

Necessària, però insuficient: què en pensen els veïns de Montolivet de la reforma?

Diversos propietaris i l'associació de veïns del barri d'Olot han donat la seva opinió a NacióGarrotxa

El campanar de l'església de Sant Pere Màrtir, emblema del barri de Montolivet
El campanar de l'església de Sant Pere Màrtir, emblema del barri de Montolivet | Martí Albesa
03 d'abril de 2024, 13:35
Actualitzat: 10 d'abril, 17:52h

El pròxim 15 i 16 de juny els veïns del barri de Montolviet estan cridats a les urnes per decidir si volen tirar endavant una reforma urbanística dels seus carrers que puja a 11 milions d'euros i que suposarà cinc anys d'obres. La zona fa 70 anys que es va urbanitzar i algunes infraestructures com el clavegueram o escales han quedat obsoletes. NacióGarrotxa ha recollit diferents veus de veïns de la zona per conèixer quina és la temperatura al barri de cara a la consulta del pròxim mes de juny. 


"S'ha de fer sí o sí", diu la Rosa mentre passeja amb el seu net i el gos pel barri. "El grup de WhatsApp treu fum. Ara surten moltes coses i la gent va tard. Això ja està tancat i fet. Ara has de dir sí o no i s'ha acabat", afegeix. El sentiment que es respira al barri és que la gent anirà a votar perquè els veïns consultats coincideixen en una mateixa cosa: la reforma és necessària.


"Fa molta falta i com que fa tanta falta alguna cosa s'ha de fer", diu la Marta mentre seu a un banc de la plaça del barri. "Aniré a votar, però no tinc clar el vot", afegeix. I és que aquest és un sentiment compartit entre veïns. "Per una banda, em sembla completament necessari perquè des de fa setanta anys que al barri no s'hi fan gaires intervencions de manteniment. Però, per altra banda, també m'ho veig amb una mica de desconfiança perquè em sembla una oportunitat perduda i no tinc del tot clara la posició de l'Ajuntament", diu en Carles, també veí.

Un carrer del barri de Montolivet
Un carrer del barri de Montolivet

 

"Les clavegueres s'han de fer, això és indispensable. Els cables elèctrics també s'haurien de fer, però ha quedat fora perquè pujava molts diners. Quedarà a mitges. Aquí s'ha d'aplicar una reforma urbana i esponjar el barri. Li caldria una altra mena de reforma", diu la Rosa, qui coincideix amb la Marta: "Trobo que hi ha molt d'import per molt poca cosa. Crec que també s'hauria de tenir en compte la gent gran i com pujaran al barri". Per en Carles, la reforma s'ha quedat curta: "Teníem l'oportunitat de pensar si la mobilitat del futur serà d'una manera o una altra, si hem de preveure que hi hagi zones de càrrega elèctrica, si els cables poden anar soterrats, etc. Penso que perdem una oportunitat i el que s'està plantejant és una actuació força bàsica. No hi ha una intervenció profunda que mira com es desplaça la gent o l'envelliment del veïnat i la possibilitat de posar escales mecàniques o ascensors, o com atenem el canvi climàtic".

Sobre la informació rebuda, la Marta considera que l'Ajuntament ho podria haver explicat millor, mentre que en Carles creu que hi ha hagut prou explicacions. "Crec que l'Ajuntament no va vendre bé el projecte. No ens van convèncer. Amb les facilitats tecnològiques que hi ha, ens podrien haver mostrat imatges perquè a la gent li entrés millor. Va ser molt escrit", diu la veïna. "La informació que s'ha ofert fins ara em sembla adequada perquè no es pot explicar fil per randa cadascun dels detalls. No trobo que la informació donada sigui poca, però vull veure amb més profunditat quin és el projecte", considera el vocal de l'associació.

Després d'unes sessions informatives als Cinemes Olot on van participar mig miler de veïns, ara s'ha obert un període de dos mesos per demanar visita presencial a l'Ajuntament i conèixer més detalls del projecte.

Unes escales de Montolivet, elements que també es reformaran
Unes escales de Montolivet, elements que també es reformaran


La majoria diuen que demanaran hora, sobretot, per conèixer què els hi tocarà pagar. I és que les contribucions especials (un 25% del cost de la reforma) són també motiu de debat; no només pel seu valor (entre 3.000 i 9.000 euros per veí), sinó que també perquè només els veïns de la fase 1 i 2 del projecte (n'hi ha sis en total) sabran el que han de pagar i dues terceres parts dels propietaris hauran de votar a cegues, ja que l'Ajuntament no garanteix el que pugui passar en el pròxim mandat: "Votaré sense saber què em costarà la reforma perquè no formo part de les dues primeres fases. La resta de fases que es faran en un futur és previsible que siguin més cares perquè els preus pujaran. Em trobo que hauré de votar un compromís de deu anys en el qual no sabré quant he de pagar per una reforma que penso que és estètica i prou", diu el Carles.

Què en pensa l'associació de veïns?

Aquest diari s'ha posat en contacte amb l'associació de veïns, la qual ha respost amb un comunicat on defensa que la reforma és necessària, però es reconeix que al barri hi ha "opinions de tota mena". La junta de l'associació, que es va renovar el passat octubre, també admet que el projecte de remodelació del barri és difícil que "pugui satisfer a tothom".

L'associació, però, es mostra preocupada per si les millores no tiren endavant: "Ens preocupa que, en cas que la votació sigui negativa, l’ajuntament ha deixat clar que no es farà cap mena d’intervenció, i que se seguirà gestionant com fins ara, atenent les reparacions tècniques urgents de manteniment i prou". També troben a faltar un compromís ferm per tirar endavant totes les fases del projecte: "No hi ha cap compromís legal ni contractual que garanteixi que el proper equip de govern segueixi amb la segona i tercera fase del projecte".

De moment, les converses al barri només són sobre la reforma i no sembla que hi hagi una opinió clara. El dissabte 15 i diumenge 16 de juny, les opinions es transformaran en butlletes i el barri haurà d'expressar-se. De moment, la moneda és a l'aire.

Arxivat a