Pel cap baix 13 persones declaren avui per les còpies «mirall» del web del referèndum

La majoria, joves d'entre 19 i 22 anys, seran defensats per advocats del col·lectiu Drets.cat, a qui consten 10 persones de Barcelona, dues de Girona i una de Tarragonade tot Catalunya, que van replicar voluntàriament i sense amagar-se el contingut que informa sobre l'1 d'octubre

El web del referèndum ha estat replicat per molts activistes.
El web del referèndum ha estat replicat per molts activistes.
25 de setembre de 2017, 09:34
Actualitzat: 9:39h
Aquest dilluns al matí, almenys 13 persones -la majoria joves d'entre 19 i 22 anys que encara viuen amb els pares- estan cridats a declarar en diferents comissaries de la Policia Nacional espanyola. La raó: la seva presumpta relació amb les còpies anomenades "mirall" del web del referèndum. Totes les citacions s'emparen en una ordre de la Fiscalia.

La majoria seran defensats per advocats del col·lectiu Drets.cat, a qui consten 10 persones de Barcelona, dues de Girona i una de Tarragona. Però els citats podrien ser més perquè a Reus hi hauria com a mínim tres 3 persones notificades i citades a declarar. De les 13 que defensa Drets.cat, set ho serien en condició d'investigats, dos en condició de testimoni i quatre se'ls cita "a l'objecte de ser escoltats". Els advocats afirmen estar especialment preocupats, no pels investigats, que declararan i ja està, sinó pels "testimonis" i citats "per ser escoltats", donat que és molt possible que se'ls facin preguntes amb la intenció d'acabar denunciant-los.

Alguns d'ells aniran acompanyats d'un grup nombrós de gent, com ara les tres persones de Reus, que declararan a Tarragona defensades pel col·lectiu acabat de crear AdvocatsReus1-O. També tindrà companyia de companys universitaris, en Lluís Montabes, el noi que va crear una còpia mirall de, web referendum.cat, amb el nom marianorajoy.cat.
 
"Amb la intenció de defensar la llibertat d'expressió"

Lluís Montabes té 19 anys i és estudiant d'Enginyeria Informàtica de la Universitat de Barcelona. Com la majoria de notificats, no forma part del moviment hacktivista i va actuar a títol personal: "No va ser un acte amb motius directament activistes, si més no humorístics, tot i que en el fons sí que hi havia una intenció de defendre els drets de llibertat d'expressió", explica.

El dimecres, dia 20, en Lluís va penjar el web a Internet i de seguida va tenir molt èxit: "Va passar d'unes 300 visites, que a mi ja em sorprenien, a 1.500 en una nit". Per enregistrar el domini havia donat el seu DNI i targeta de crèdit a l'empresa Arsys que, segons el noi, "ha col·laborat clarament en tancar el web", així com en la identificació d'en Lluís: "L'adreça on em van buscar primer era la de la targeta de crèdit".

A cara descoberta

Tots els notificats amb qui hem parlat van anar també de cara a l'hora de crear les còpies mirall, sense amagar les seves dades personals per enregistrar dominis o hostatjar les webs, quelcom per altra banda totalment desaconsellat en els manuals més bàsics d'activisme a Internet. Això hauria facilitat molt la tasca dels grups policials de delictes telemàtics que, en un temps rècord, han identificat una quinzena de persones.

En Lluís afegeix: "Ni la intenció era maliciosa, ni pensava que la resposta seria aquesta. Però no me'n penedeixo, segueixo pensant que s'equivoquen". Per aquest jove universitari és "surrealista veure que al país on visc, un país en teoria lliure, es cometen aquests atacs contra la llibertat d'expressió".

L'Oriol Ferrández, de Caldes de Montbui, també va anar a cara descoberta o, com diu ell, "sempre de forma transparent, utilitzant el meu nom real". Va enregistrar el domini votemperdecidir.com sense demanar en cap moment que amaguessin les seves dades al públic. Això vol dir que, quan algú demanava informació del seu domini al servei Whois, sortien el seu nom, adreça i telèfon.

Desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics

L'Oriol és possiblement el citat més gran: té 39 anys i, com en Lluís, no forma part del moviment hacktivista. Fa 10 anys va abandonar la militància a Esquerra Republicana. L'Oriol és programador i dissenyador, es dedica a fer pàgines web i aplicacions. Va pujar la còpia mirall del web del referèndum el dimecres 20 i, diu: "El 22 a les 21h tenia la Policia Nacional a casa, una actuació molt ràpida".

La carta que ha rebut l'Oriol és especialment agressiva. S'hi parla de "possibles delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics". Les conseqüències de tot plegat, explica, són imprevisibles: "Pel que sé, ara per ara només pretenen generar por. L'advocat m'ha dit que en situacions normals això no arribaria enlloc, però en la situació actual es pot esperar qualsevol cosa".
 
L'Oriol explica: "He rebut el suport de milers de persones i no tinc por ni avui, ni la tindré el dia 1 per anar a votar". Demà sortirà de Caldes una comitiva nodrida per acompanyar-lo a Barcelona i està segur que ompliran el carrer de la comissaria.

Ordre judicial al domicili

El primer a ser citat a declarar en relació amb les còpies mirall del web del referèndum va ser el jove de 21 anys de València, Daniel Morales. Ell però va tenir la sorpresa que la Policia Nacional va entrar al seu domicili amb una ordre judicial i li va requisar un telèfon mòbil i tres discos durs. Demà en Daniel també ha d'anar a la comissaria però en aquest cas per demanar que li tornin el material, mentre segueix en qualitat d'investigat.

Els policies que van ser a casa seva van portar a terme una acció, la legalitat de la qual posen en dubte els advocats: tenia l'ordinador obert, treballant en la seva feina de desenvolupador d'aplicacions d'Android, i li van canviar les contrasenyes d'accés als serveis on emmagatzema les aplicacions que crea i als quals ara no pot entrar.