Girona aprova definitivament les ordenances amb la crítica oberta de l'oposició

El PSC qualifica de "nyap" la taxa d'escombraries i l'alcalde, en canvi, subratlla que tanquen l'any "amb els deures fets"

Els regidors de l'equip de govern votant a favor de l'aprovació provisional de les ordenances per al 2025
Els regidors de l'equip de govern votant a favor de l'aprovació provisional de les ordenances per al 2025 | Xavier Pi
Redacció
23 de desembre de 2024, 12:58
Actualitzat: 12:58h

El ple de Girona ha aprovat definitivament les ordenances amb el vot a favor de l'equip de govern i les crítiques de tota l'oposició. El debat s'ha centrat en la nova taxa d'escombraries i la que gravarà els busos turístics. El PSC i el PP han criticat la manera com s'han calculat els rebuts per als residus, que per als socialistes és un "nyap". Vox, per la seva banda, ha dit que la taxa dels busos impactarà negativament amb el turisme. La regidora d'Hisenda i la vicealcaldessa han respost que s'han estudiat totes les al·legacions, que a principis del 2025 es modificarà el contracte d'escombraries i que es preveuen recaptar 40.000 euros amb la taxa dels busos. L'alcalde, Lluc Salellas, ha subratllat que tanquen l'any "amb els deures fets".

El ple d'ordenances estava previst inicialment per divendres al migdia, just abans del de pressupostos. Però a darrera hora, un recurs de reposició del PSC, que el secretari va estimar parcialment, va obligar a ajornar-lo perquè l'oposició tingués més temps per estudiar-ne la documentació.

Precisament, això ha centrat l'inici del ple extraordinari d'aquest dilluns. Quan se n'ha votat la urgència -aquí, el PSC i Vox ho han fet en contra- la portaveu socialista Bea Esporrín ha aprofitat per criticar les formes del govern. Entre d'altres ha dit que els semblava "especialment greu" que l'aprovació definitiva de les ordenances s'hagi fet en un ple extraordinari, amb presses i "sense tractar-les en comissió informativa".

La regidora d'Hisenda, Sílvia Aliu, ha subratllat que, d'ençà del 2014, entre que es van acabar d'estudiar les al·legacions i es va convocar el ple d'ordenances, van passar entre un i tres dies hàbils. "I en tots aquests anys, no es va rebre cap reclamació", ha dit en referència al recurs dels socialistes. A més, Aliu ha subratllat que tant l'any passat com aquest 2024, entre al·legacions i ple s'ha deixat un termini de quatre dies.

Aquí, l'alcalde Lluc Salellas també ha pres la paraula per lamentar que el PSC no hagi "agraït" que s'hagi estimat el recurs que va presentar la setmana passada. "En els darrers deu anys tothom havia estimat que els terminis eren correctes, inclòs el PSC; per tant, allò que ha canviat ara és la posició dels socialistes", ha subratllat Salellas.

Escombraries i busos turístics

Entrant de ple en el debat sobre les ordenances, la regidora d'Hisenda ha posat l'accent en què un dels objectius que tenen és el de "mobilitzar habitatge", recordant que per al 2025 s'ha congelat l'IBI, però que l'ajuntament serà més restrictiu a l'hora de gravar els pisos buits en mans de grans tenidors. A més també ha insistit en el fet que s'incorporen bonificacions per ajudar "els comerços de proximitat" que hagin de fer obres o que s'avança cap a una "Girona més verda", amb la nova taxa de residus o la que gravarà els busos turístics.

Aliu ha explicat que durant el termini d'exposició pública, les taxes i impostos han rebut deu al·legacions. Dues d'elles, presentades per particulars; i la resta, a més de les que han entrat el PSC i Vox, interposades per associacions i entitats diverses (com l'Asetrans, el gremi de Promotors i Constructors, l'ATA, la fundació Ser.gi o Sostre Cívic).

La regidora ha explicat que, de totes elles, han estimat aquella que reclamava que la taxa per als busos turístics no es cobrés als conductors, sinó als titulars de les empreses de transport. Sobre les que han entrat Ser.gi i Sostre Cívic, referides a habitatge, tot i que s'hagin desestimat, Sílvia Aliu ha explicat que el govern en comparteix el fons, i que de cara a l'any que ve vol "estudiar més a fons altres vies i incentius per mobilitzar habitatge a la ciutat".

Per últim, sobre la nova taxa de residus, que fixa 35 supòsits diferents per a les llars partint de la seva superfície i el consum d'aigua, la regidora ha explicat que s'ajusta "a la normativa i a la legalitat". I sí que ha avançat que, a principis del 2025, l'equip de govern portarà a ple una modificació de contracte d'escombraries.

Un "nyap"

L'oposició, però, no li ha comprat el discurs. La portaveu del PSC, Bea Esporrín, ha criticat que els càlculs de la nova taxa de residus té "errors materials", entre d'altres perquè s'hi han "imputat costos com la modificació del contracte que no s'ha fet". A més, també ha insistit en el fet que s'ha pres com a referència un padró que és erroni -perquè a parer seu hi falten 5.000 contribuents- i que, a l'hora de calcular la superfície dels pisos, no s'hagin tingut en compte tots aquells que fan menys de 70 metres quadrats (ja que aquest és el mínim a partir del qual es calculen els imports).

"Aquesta taxa d'escombraries és un nyap i no podem donar-hi suport", ha dit Esporrín. "A més, en comptes de fer servir les nostres al·legacions per reduir la pressió fiscal i trobar solucions, es dediquen a desestimar-les", ha criticat.

Per la seva banda, el regidor del PP Jaume Veray també ha criticat que no s'hagin acceptat "ni el 10% de les al·legacions". Ha insistit en el fet que l'increment de la taxa de cementiris li sembla "greu", perquè abans d'apujar-la caldria dur-hi a terme obres de millora, i ha insistit en què calcular el rebut de les escombraries a partir de la superfície dels habitatges és un "error". "Això no té cap sentit, perquè els metres no embruten", ha dit, posant com a exemple una casa de 300 metres quadrats on hi viu una sola persona i un pis de 90 on n'hi resideixen quatre.

Per últim, el regidor de Vox, Francisco Javier Domínguez, ha criticat que la nova taxa dels busos turístics "afectarà negativament" el sector, perquè desincentivarà les visites a la ciutat, i també contribuirà al fet que els turistes facin servir més el cotxe privat "incrementant la congestió i la contaminació". A més, Rodríguez també ha criticat la manera com s'ha calculat la taxa de residus i ha demanat que caldria haver buscat alguna fórmula per evitar que aquells propietaris a qui els hagin ocupat un pis es vegin obligats a pagar-ne l'IBI.

La regidora d'Hisenda els ha respost insistint que les ordenances fiscals per al 2025 tenen tots els "informes favorables". Aliu ha explicat que ja s'ha previst una partida per fer millores als cementiris, ha respost al regidor de Vox dient que la llei no permet crear bonificacions com la que demana per als pisos ocupats i ha subratllat que, per calcular la taxa de residus, s'ha hagut de recórrer "a noves dades cadastrals que s'aniran polint". "Creiem que aquestes són les millors ordenances que pot tenir la ciutat, i hem fet un plantejament assumible que millora la progressivitat i avança cap a la justícia social i ambiental", ha conclòs.

Per la seva banda, la vicealcaldessa Gemma Geis ha dit que la nova taxa per als busos turístics s'ha adaptat a la realitat que té Girona, "amb l'objectiu de blindar una visió que ens pot venir centralitzada des de Barcelona" -en referència a una possible regulació que es faci des del Parlament. També ha afegit que, més enllà de l'al·legació que demanava no cobrar-la als conductors, la nova taxa "no ha rebut cap queixa" i ha avançat que se'n preveuen recaptar uns 40.000 euros anuals.

Per últim, Geis ha subratllat que la taxa de residus "compleix normativa" i ha avançat que s'anirà millorant. "Amb la neteja, ara mateix a Girona estem de trasllat; i per tant, tenim deures a fer durant el 2025, però l'important és que hem regulat d'acord amb la realitat que té la ciutat", ha dit en referència al nou contracte de residus i a la taxa.

Finalment, abans de la votació, l'alcalde Lluc Salellas ha pres la paraula per deixar clar que l'Ajuntament tanca l'any "amb els deures fets", perquè la ciutat té tant pressupost com ordenances per al 2025.