1.210 persones gaudeixen d'un suquet de peix multitudinari a la platja de Riells de l'Escala

Publicat el 01 de setembre de 2008 a les 10:33
 
Cinc litres d'oli, cinc quilos d'alls, 70 quilos de pebrot vermell i verd, 40 quilos de sofregit concentrat, 400 quilos de fumet, 300 quilos de patates i una tona de peix brut –amb cent quilos de musclos inclosos– han estat els ingredients necessaris per confeccionar un plat que s'ha començat a cuinar de bon matí per un grup de cuiners de l'associació de restauradors escalencs amb la col·laboració de membres de la Comissió de Festes.
 
'Hi hem posat quatre varietats de peix: rap, escrita, congre i penegal', ha enumerat Freddy Guirado, representat de l'associació de restauradors de l'Escala. 'Es tracta d'un suquet popular, el pressupost és el que és, però són quatre varietats molt correctes', ha ironitzat Guirado. 'De fet, el rap i l'escrita són bàsics en tots els suquets que es fan per aquí la zona de l'Escala i els altres dos s'han afegit per reforçar el gust de roca', ha assenyalat el representant dels restauradors escalencs mentre pren la temperatura per comprovar el punt de cocció i així saber el moment indicat per tirar els ingredients.
 
Segons Guirado, la idea d'aquest suquet va sorgir arran de la Trobada Gegantera d'aquest diumenge a l'Escala, que celebrava els vint anys del naixement d'en Peret i la Maximeta, gegants locals, i que ha reunit més de vint colles geganteres d'arreu de Catalunya. 'En total, més de 800 persones a les quals se'ls hi havia de donar menjar', ha recordat el cuiner escalenc. 'Era una bona oportunitat per fomentar el suquet, provar de fer-lo per primer cop a gran escala i així agafar experiència per entrar al Guinness de cara a l'any que ve', ha assenyalat Guirado, que ha explicat que ja s'han posat en contacte amb els responsables de l'empresa Guinness World Records.
 
'Ens han explicat el procediment que s'ha de fer i la documentació gràfica que s'ha d'adjuntar. Tot això ho enviarem perquè avaluïn les possibilitats que tenim de batre el rècord de cara a l'any vinent, ja amb comprovacions oficials', ha continuat Guirado, que reconeix que serà difícil batre la marca. 'Haurem d'augmentar bastant els comensals perquè la plusmarca s'haurà d'aconseguir com a olla de peix i no com a suquet', ha comentat. 'I em sembla que el rècord actual és bastant elevat', ha puntualitzat el cuiner escalenc.
 
Un cop acabada la passejada pels carrers de la vila i la plantada, els més de 800 membres de les colles geganteres s'han aplegat a la plaça de l'Univers per gaudir del suquet de peix. La resta de comensals han estat estiuejants i escalencs que en veure la cocció de l'enorme cassola han adquirit un tiquet –a dotze euros– per degustar un primer plat d'amanida de pasta i un segon plat de suquet de peix. Un suquet que, segons Guirado, ha estat difícil de cuinar per les enormes quantitats d'ingredients que s'han remenat. 'A gran escala és bastant més complicat; has de venir més preparat', ha reconegut el cuiner.
 
'Per començar, el sofregit que hem portat és una reducció de sofregit perquè aquí no el podíem fer. Haguéssim tardat hores', ha indicat Guirado. 'Pel que fa al fumet, també era reduït i s'ha allargat aquí mateix amb l'ajuda d'aigua de l'aixeta', ha continuat. 'A banda, netejar i porcionar el peix i les patates per a més de 1200 persones ha estat una feinada, com podeu imaginar', ha manifestat Guirado. 'A part d'això, un cop tens el foc encés i tot va tirant i fent xup-xup és igual que fer-ho a casa', ha finalitzat.