La cuina catalana ha estat indiscutible protagonista de l'entrega de premis que organitza des del 2002 la revista 'Restaurant Magazine'. El restaurant El Bulli, des de la cala Montjoi de Roses, s'ha fet per quart any consecutiu amb el primer lloc del rànquing dels millors restaurants del món. Ja el primer any que es va fer el certamen, el restaurant de Ferran Adrià va assolir el primer lloc, el 2003 va ser el segon, el 2004 el tercer, el 2005 va tornar a la segona posició i des del 2006 ocupa el primer lloc.
Diferent ha estat l'evolució del Celler de Can Roca, de Girona. El 2006 va entrar per primera vegada a la llista en la 21ena posició, el 2007 van pujar a la 11ena, el 2008 van passar a la 26 i ara al 2009 a la cinquena posició. Restaurants com ara Can Fabes, de Sant Santamaria a Sant Celoni o el de Carme Ruscalleda a Sant Pol de Mar, no figuren en els llistat dels 50 millors del món.
També són reconeguts restaurants del País Basc com el Mugaritz, que el basc Andoni Luis Aduriz té a Errenteria i també el restaurant Arzak, de Juan Mari i Elena Arzak a San Sebastià, que ocupa la vuitena posició. També hi ha dos altres establiments bascos més al rànquing, el de Martín Berasategui, a Lasarte, i l'Asador Etxebarri, de Bittor Arguinzoniz, d'Axpe, a Biscaia.
Després de El Bulli, la segon posició és altra vegada pel londinenc The Fat Duckm, de Heston Blumental, després hi ha el Noma, de René Redzepi, a Copenhaguen, la quarta posició és pel Mugaritz del basc Andoni Luis Aduriz i ja després ve el Celler de Can Roca, del barri de Taialà de Girona.
Quarta generació de cuiners
Dels menús per treballadors del barri de Taialà, un barri obrer i de majoria immigrant, als primers llocs dins la cuina mundial. Aquesta ha estat l'evolució que ha patit la cuina de la família Roca durant quatre generacions. Aquesta empremta familiar i de cuina tradicional embolcalla el treball que els germans Roca fan al Celler. El gran, en Josep, és el sommelier, en Joan és el cuiner i el petit, en Jordi, és el mestre de les postres.
'Som la quarta generació que fem cuina popular de manera honesta, venim de la cuina de la mare i l'àvia de menús per treballadors a un barri d'immigrants i continuem anant cada dia a menjar a la cuina de la mare, aquí a 150 metres', explica en Josep Roca que reconeix que la seva feina conserva 'part de devoció i respecte al passat' però que es projecta 'en la cuina del futur'.
'Crec que la gent que vota el premi ha trobat aquesta singularitat i complicitat de la cuina d'avantguarda feta en família i amb respecte a l'essència de la cuina tradicional', ha reflexionat el sommelier sobre el reconeixement. Pel gran dels Roca, l'essència de la seva feina és la dedicació i 'passar-s'ho bé'. 'La gent que ve veu que ens agrada la nostra feina i que hi avoquem tots els nostres esforços per millorar dia a dia', ha justificat.
'Estar entre els 50 millors del món ja és una fita extraordinària, estar els cinquens ens omple de satisfacció i sentim que continuem vivint en un somni fet realitat', reconeix el gran dels Roca, que afirma que se senten recolzats pels crítics i que aquest premi seguir els aportarà més clients i visitants estrangers durant els pròxims mesos. Des de fa temps, la llista d'espera per sopar o dinar al Celler en cap de setmana s'allarga a uns dos mesos.
El perquè d'haver pujat en un any del 26è lloc al 5è, per Josep Roca és gràcies a la remodelació del restaurant i la cuina que han fet ara fa un any i mig. 'Més gent i crítics han pogut venir a visitar el nou espai, fet amb generositat i espais oberts', ha indicat. A més, el paper que el maridatge té als àpats del Celler de Can Roca també li fa guanyar singularitat a l'establiment. 'Als altres cinquanta restaurants el vi no té una presència tan destacada i això pot ser fa diferent el nostre restaurant perquè hi ha tres móns aferrats: la ment dolça, la salada i la líquida', explica.
Tot i que gratificats pel reconeixement, els germans Roca continuen amb els peus a terra i amb la voluntat de fer cuina arrelada al passat i amb exquisit tracta de les matèries primeres. 'No volem reduir el concepte a quantificar i obsessionar-nos per mantenir una posició en un llistat sinó que volem seguir passant-ho bé i seguir oferint l'enriquiment de la formació del dia a dia, siguem els cinquens o el número 500', avança el sommelier.
Moment extraordinari de la cuina catalana
Josep Roca també ha destacat el què suposa per la cuina catalana que dos dels cinc millors restaurants estiguin a Catalunya. 'Crec que el posicionament és extraordinari tot i que faltin alguns noms com en Santi Santamaria o la Carme Ruscalleda', ha admès Roca però s'ha mostrat convençut que l'estrebada del Bulli i del Celler també servirà per aportar clients a d'altres restaurants del país.
Al Celler de Can Roca hi treballen més de 25 persones a la cuina, de diferents nacionalitats, i 12 persones a la sala, per un aforament màxim de 45 comensals. A banda d'aquest restaurant, els germans Roca també gestionen un saló de banquets al Mas Marroc (Vilablareix, Gironès), la cuina del restaurant Nummun de l'hotel AC Bellavista de Girona (cinc estrelles) i també han exportat el seu model de cuina a l'Hotel Omm de Barcelona, a través del restaurant Moo. Actualment té dues estrelles Michelin.