La producció de préssec i nectarina a Catalunya augmenta un 1% respecte al 2007

Publicat el 22 d’abril de 2008 a les 19:34
 
Respecte les diferents varietats, el préssec creix en un 3% i la nectarina en un 9%, però la pavia o préssec groc cau un 14%. El director de Catalonia Qualitat, Manel Simó, ha volgut transmetre 'optimisme' al sector perquè el nivell de competitivitat amb Europa va incrementant dia a dia.
 
Per la seva part, el president de Catalonia Qualitat, Antoni Badia, ha remarcat que en els darrers sis anys està creixent la producció de la varietat de préssec Paraguaio, de forma aixafada. Segons Badia, això representa un 'salt molt important' i ha afegit que el 9% de la producció de préssec vermell serà de la varietat Paraguaio, concentrada sobretot a la zona del baix Segre.
 
De fet, l'increment d'aquesta varietat respecte al 2007 arriba fins al 60%. En aquest sentit, Badia ha remarcat que cap zona d'Europa ha apostat tant fort per la innovació introduint varietats noves com el Paraguaio i que fruit d'això són els convenis que s'estan signant actualment per potenciar-ho.
 
La previsió de dades que s'ha donat aquest dimecres és una radiografia de primers d'abril, que tant des del DAR com des de Catalonia Qualitat creuen que pot canviar en vista al final de campanya, sobretot a causa de la climatologia. Les previsions de producció són molt semblants a les del 2007 tot i que han remarcat una certa millora pel lleuger increment que es preveu.
 
Previsions per demarcacions
 
Segons les dades facilitades pel DAR, a la demarcació de Girona es preveu una davallada del 8% en el total de la producció, fonamentalment per arrancades, ja que en aquesta zona els agricultors s'estan especialitzant en la poma. Els rendiments de les explotacions però, s'esperen similars als del 2007. La collita de préssec es preveu que sigui de 5.400 tones i 2.100 de nectarina.
 
A la demarcació de Tarragona, la producció també es preveu que caigui un 8%, bàsicament per problemes climatològics, ja que el passat mes de març, durant la Setmana Santa, hi va haver unes gelades que van afectar sobretot a varietats primerenques, per la qual cosa n'hi haurà algunes que pràcticament no tindran producció.
 
A Barcelona la producció s'estima que caurà en un 6% tot i que els tècnics han observat una 'estabilitat en qüestió de superfície'. Així mateix, les explotacions també es van veure afectades el passat mes de març per les gelades, sobretot a les zones baixes de la demarcació, com Martorell i l'Anoia. S'estima que hi haurà una producció de 6.300 tones de préssec.
 
A Lleida, la producció es preveu que augmenti un 3%, en una estimació que resulta ser similar o superior respecte al 2007. Els càlculs apunten a una previsió de 277.600 tones de les 326.900 que es preveuen al conjunt de Catalunya. Per espècies, aquest primer avançament de la collita prevista apunta que a Lleida es produiran 110.800 tones de préssec, 110.500 de nectarina i 56.300 de pavia, el que suposa increments del 7% i del 12% respectivament, en els dos primers casos, i un descens del 15% en el tercer.
 
Finalment, el director general de Planificació i Relacions Agràries del DAR, Antoni Díaz, ha destacat que 'inicialment no hi ha motius que facin pensar que la sequera o les suposades restriccions d'aigua afectin les previsions de collita d'aquestes espècies de fruita dolça, a més del fet que recentment s'ha incrementat la dotació d'aigua de reg, i que la situació climatològica ha estat normal per al desenvolupament d'aquestes varietats a les nostres zones'., la qual cosa també es veu afavorida per la modernització dels sistemes de regadiu que optimitzen l'eficiència i l'estalvi d'aigua, facilitant el fet que es pugui arribar al final del procés de producció.