Lliuren els premis a la qualitat de la llet i a la producció de farratge

Mas Boades de Franciac, Can Noguer de Cistella i Cal Carreter de Salitja s’emporten els primers premis de les categories Blat de Moro Ensitjat (farratge d'estiu), Ray Grass Ensitjat (farratge d'hivern i de primavera), i Qualitat de la Llet.

  • El moment de la detenció del capo de la màfia -
Publicat el 26 de maig de 2009 a les 19:06

Els Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada de la Diputació de Girona (SEMEGA) han atorgat, per cinquè any consecutiu, els premis a la qualitat en el sector lleter i a la qualitat en la producció de farratge (Blat de Moro Ensitjat i Ray Grass Ensitjat), corresponents a l'any 2008. A l’acte de lliurament dels premis, Joan Pluma, president de SEMEGA i diputat de Promoció Econòmica i Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, ha destacat que els premis tenen per objectiu reconèixer l’esforç realitzat pel sector ramader per millorar el seu producte i per promoure la qualitat i l’eficàcia del sector.

Hi ha tres categories: Premi Blat de Moro Ensitjat, Premi Ray Grass Ensitjat i Premi Qualitat de la Llet; i per a cadascuna d’aquestes categories hi ha tres premis: primer, segon i tercer.

Premi Blat de Moro Ensitjat (farratge d'estiu):
Primer premi: Mas Boades, Franciac (La Selva)
Segon premi: Agrícola Masó, Sant Jordi Desvalls (El Gironès)
Tercer premi: Mas Bes, Aiguaviva (El Gironès)

Premi Ray Grass Ensitjat (farratge d'hivern i de primavera):
Primer premi: Can Noguer, Cistella (L’Alt Empordà)
Segon premi: SAT Mas Magret, Peralada (L’Alt Empordà)
Tercer premi: Can Alabau, Llabia (Baix Empordà)

Premi Qualitat de la Llet
Primer premi: Cal Carreter, Salitja (La Selva)
Segon premi: Can Palau, Cassà de la Selva (El Gironès)
Tercer premi: Cal Cusí, Sant Joan de Mollet (El Gironès)

PREMIS A LA QUALITAT DE LA LLET 2008

Aquests premis valoren la qualitat sanitària de la llet, expressada en dos paràmetres que tenen un caràcter no desitjable: les cèl·lules somàtiques i les bactèries presents a la llet.

Les dades per atorgar els premis provenen del Laboratori Interprofessional Lleter de Cabrils i s’extreuen de totes les explotacions de la província de Girona que representen la mitjana de la llet produïda a l'any 2008.
Els classificats són els ramaders que, un cop sumats els dos paràmetres, tenen menys caràcters no desitjables en la seva producció. El que en té menys, és el guanyador.

PREMIS A LA QUALITAT DEL FARRATGE 2008

S'atorguen a dos tipus de farratges: el Blat de Moro Ensitjat (farratge d'estiu) i el Ray-Grass Ensitjat (farratge d'hivern i de primavera).

Les mostres les obtenen els controladors de SEMEGA dels ensitjats dels ramaders i després les porten a analitzar al laboratori del DARP de Cabrils.
Per classificar els farratges i decidir els classificats en els premis a la qualitat del farratge, s'han fet servir les unitats farratgeres. Una unitat farratgera és l'equivalent energètic a un kg de civada (quantitat d'energia que necessita una vaca per produir un kg de llet).