Menys raïm però de més qualitat: així serà la verema a la DO Empordà

Els cellers atribueixen la davallada a les conseqüències de la sequera, al míldiu i als estralls de senglars i cabirols

Inici de la verema a la DO Empordà
Inici de la verema a la DO Empordà | ACN / Marina López
Redacció
21 d'agost de 2024, 13:37
Actualitzat: 15:16h

La DO Empordà ha engegat la verema d'enguany començant a collir les varietats més primerenques de raïm. Els cellers empordanesos preveuen una davallada d'entre el 15 i el 20% en comparació amb la mitjana de la denominació, que se situa en uns 60.000 hectolitres. El president de la comissió tècnica del consell regulador de la DO Empordà, Pau Albó, atribueix aquest descens a tres factors: les conseqüències de la sequera, les afectacions pel fong míldiu i els estralls provocats per la fauna cinegètica, sobretot senglars i cabirols. Tot i això, remarca que el raïm és de bona qualitat. Ara, els cellerers esperen que el clima acompanyi i que no hi hagi calamarsades que puguin afectar la producció.

Per ara, la campanya s'ha iniciat en les dates tradicionals, al voltant de mitjan mes d'agost. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es veremarà durant el setembre, i es preveu que la campanya s'acabi a l'octubre. El president de la comissió tècnica ha afirmat que sempre estan contents de poder donar el tret de sortida a la verema però demana al consumidor final que valori la feina que hi ha darrera "quan obren una ampolla de l'Empordà": "Costa entrar raïm al celler". Amb tot, Albó exposa que el raïm és de bona qualitat i assevera que els cellers de la DO el seleccionen i fan triatge per aconseguir bons vins "perquè al final és la nostra base".

Vinya vora el mar

La DO Empordà ha donat el tret de sortida a la verema a la finca Garbet del celler Perelada, vuit hectàrees davant de mar i en un entorn privilegiat. "Són vuit hectàrees just davant del mar, amb un mirador espectacular al Mediterrani, entre mar i muntanya. És una vinya on es conjuguen els quatre elements bàsics; la terra amb la pissarra, el vent perquè aquí sempre bufa tramuntana o vent de mar, el foc a través del sol que va directament al raïm i l'aigua, que fa de termoregulador", ha explicat el director tècnic del celler Peralada, Delfí Sanahuja. Tot plegat damunt la badia de Garbet, que Franco acostumava a visitar durant els estius, atesa la bona relació que tenia amb els propietaris de la finca.

És el celler més gran de la DO, amb 150 hectàrees en propietat. Sanahuja ha exposat que preveuen un 10% més de producció perquè tenen vinyes repartides en sis municipis i a cadascuna la situació ha estat una mica diferent. "El raïm està madurant molt lentament i això està molt bé perquè fa dona més aromes, més equilibri i més personalitat als vins", ha afegit. Ara, els viticultors esperen que el clima sigui òptim durant la verema, amb temperatures suaus i no massa precipitacions. I, sobretot, esperen que no hi hagi calamarsades que puguin afectar el raïm a punt de collir.

Observatori de la Maduració

El consell regulador de la DO Empordà ha iniciat aquest any una prova pilot per a la creació de l'Observatori de la Maduració. Tècnics del consell regulador faran anàlisis setmanals en diverses finques representatives de la denominació i elaboraran un informe que compartiran amb els viticultors empordanesos. Aquestes dades generals i la informació pròpia de cada celler han d'ajudar els viticultors a triar el moment òptim per collir el fruit.