Pla conjunt entre Begur, Mont-ras, Palafrugell i Palamós per combatre actituds incíviques d'embarcacions recreatives

Els ajuntaments reparteixen fulletons indicant en quins llocs del litoral està prohibit el fondeig i situant els camps de boies

Cinc embarcacions en un camp de boies de Palamós
Cinc embarcacions en un camp de boies de Palamós | Marina López
Redacció
02 d'agost de 2024, 10:17

Els municipis empordanesos de Begur, Mont-ras, Palafrugell i Palamós han unit esforços per combatre actituds incíviques d'embarcacions recreatives. Els quatre ajuntaments, amb la col·laboració d'Acció Climàtica, han editat fulletons per divulgar bones pràctiques de navegació responsable entre els patrons d'embarcacions. L'objectiu és fer compatible l'oci i el respecte al medi ambient. Als fulletons hi ha un mapa que assenyala els llocs on està prohibit el fondeig, perquè hi ha praderies de posidònia, i situa els camps de boies on les embarcacions poden amarrar sense malmetre el fons marí. L'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha remarcat que la majoria dels patrons són responsables, però que hi ha hagut actituds incíviques “puntuals” que volen erradicar.

“És obvi que, especialment durant els mesos d'estiu, la nàutica recreativa crea pressió en zones sensibles del nostre territori, com són aquests espais més propers a la costa”, ha explicat l'alcalde de Palamós, Lluís Puig. Els ajuntaments posen balises a cales o instal·len camps de boies ecològiques, però, tot i això, encara detecten actituds incíviques i embarcacions que fondegen en llocs on no està permès o damunt praderies de posidònia.

Per això, els quatre ajuntaments s'han aliat per editar i repartir uns fulletons amb un seguit de recomanacions per als usuaris de la nàutica recreativa: “És important que entenguin que estan fent ús d'un espai privilegiat i d'un espai sensible”. Amb la informació i la sensibilització, esperen acabar amb la imatge de barques abarloades en algunes cales a tocar de la costa o, també, amb fets “puntuals” com ara la retirada de balises per poder accedir des del mar en espais on no està permès.

Els ajuntaments remarquen que calia actuar “de manera immediata” i consensuada perquè és una situació que sobrepassa l'àmbit estrictament municipal. Puig assenyala que la nàutica recreativa ha anat en augment, sobretot de la pandèmia, i que això ha fet saltar el senyal d'alerta als municipis perquè “si no ho ordenem i marquem un seguit de qüestions ara, en un futur hi poden haver conseqüències per al medi que no siguin reversibles”. “Aquesta acció no la fem per un fet concret, sinó per l'augment generalitzat al nostre litoral”, ha afegit.

Els quatre municipis del Baix Empordà recalquen que “la major part dels usuaris són responsables i cívics i segueixen la normativa vigent en cada àmbit”.“No hem de caure en el parany que uns incívics acabin donant mal nom al conjunt dels usuaris”, asseguren. Tot i això, consideren que era important fer arribar informació fàcil i gràfica als patrons d'embarcacions perquè coneguin la zona i sàpiguen en quin àmbit es mouen. “Que sàpiguen que tenim boies ecològiques que permeten amarrar-se prop de la costa sense haver de llançar l'àncora i que hi ha zones on no es pot fondejar perquè posa en risc la posidònia”, ha concretat l'alcalde de Palamós, exercint de portaveu dels quatre municipis.

Per poder arribar a tots els usuaris, tant els habituals com els puntuals, repartiran els fulletons als punts de sortida d'embarcacions. A banda del mapa que marca on hi ha els camps de boies i en quins paratges no es pot fondejar, també hi ha altres recomanacions per garantir la convivència entre les embarcacions, el bany i la preservació del medi ambient, com ara velocitat recomanada o a quina distància de la costa cal navegar.

La directora del servei territorial d'Acció Climàtica a les comarques gironines, Elisabet Sánchez, ha remarcat que les actituds incíviques al mar també es persegueixen i ha remarcat que la Generalitat ha pogut reforçar la presència dels Mossos d'Esquadra i dels Agents Rurals al medi marí.

Taula de cogestió

La proposta de difusió unitària dels fulletons ha sorgit de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, de la qual formen part els quatre ajuntaments i el Departament d'Acció Climàtica. És un espai, han remarcat, que permet compartir problemàtiques i adoptar mesures consensuades per guanyar efectivitat i eficiència.