S'estrena el fotomosaic «Granollers: gran ull és» de Joan Fontcuberta i Toni Cumella

Una obra coral, única i participada a Roca Umbert Fàbrica de les Arts

Mosaic de Fontcuberta i Cumella a Roca Umbert
Mosaic de Fontcuberta i Cumella a Roca Umbert | Ajuntament de Granollers
Redacció
24 de desembre de 2024, 09:15
Actualitzat: 9:27h

Ja s’ha inaugurat a Roca Umbert el gran fotomosaic «Granollers: gran ull és» creat pels artistes Toni Cumella (1951) i Joan Fontcuberta (1955). L’obra, creada a partir d’autoretrats i fotografies de la ciutat enviades per la ciutadania de Granollers, forma un gran mosaic.

La suma de les tessel·les ceràmiques, que funcionen com si fossin petits píxels, configura la imatge d’un gran ull, el de la Martina, la primera granollerina nascuda el 2024, símbol de la mirada curiosa, sense prejudicis, de la fascinació per les primeres vegades i de l’esperança envers un futur complex.

El mur, ubicat a Roca Umbert Fàbrica de les Arts, es suma al catàleg de «Murs que parlen» de Granollers i és el gran primer mur ceràmic que els dos artistes coprodueixen a la ciutat sumant tradició, talent, innovació i visió. Configurat per més de 5.000 peces ceràmiques, l’obra mostra la suma de mirades personals, diverses i heterogènies envers l’entorn que compartim.

A partir del lema «Vine a trobar-te!» s’ha convidat a tota la ciutadania que ha participat enviant imatges perquè puguin reconèixer la seva foto i trobar-se en la gran composició final. En l’acte d’inauguració, l’alcaldessa, Alba Barnusell, ha refermat que «el llegat de dos grans artistes locals, Cumella i Fontcuberta, es pot veure a Granollers, a Roca Umbert Fàbrica de les Arts. Una obra que la creem i la fem entre tots». Toni Cumella ha destacata que és «un gust i una tranquil·litat deixar una obra a Granollers. Aquesta obra és una oda a la ceràmica». 

En paraules de Joan Fontcuberta: «L’ull del primer nadó de Granollers l’any 2024, l’ull de la Martina. Un ull que mirem i que ens mira. Un ull ple de curiositat i de vida. Un ull ple de futur i esperança. Aquesta és la proposta lúdica i solidària que es llença: refer aquest ull amb un mosaic compost per milers de fotos fetes per gent que estima Granollers, que són Granollers. No fotos qualsevol: selfies, retrats d’ells i d’elles mateixes, a més dels seus racons preferits a la ciutat que senten com a seva, com una casa comuna. 

Una obra coral i participativa

S’ha tractat, doncs, de crear una obra coral, amb la lliure col·laboració de tots aquells que ho han desitjat i que van contribuir amb tantes imatges com volguessin. Totes van ser benvingudes perquè totes reflecteixen vivències personals i totes manifesten voluntat de participar en un projecte de ciutat. "Granollers: gran ull és”: una iniciativa que deixa empremta de l’aquí i l’avui dels granollerins posant a zero el comptador de la nostra història local.

El resultat equival a la instantània d’un àlbum de família col·lectiu, com un mur de Facebook a cel obert, que ens convida a revisitar-lo d’ara endavant com a dipòsit viu de memòria compartida. Serà, doncs, un document i un monument alhora

"Granollers: gran ull és” constitueix un dispositiu d'acció i visibilitat. Aquí les fotografies no aspiren a ser obra per elles mateixes sinó engrunes de fe, recurs d'interacció, eina de trobada, però sobretot de cohesió. Des de la poètica de la creació comunitària el gran dubte sempre és que existeixi o no un subjecte col·lectiu darrere d'una comunitat.

Què és el que uneix realment als membres d'una comunitat? Sense dubte, la consciència de pertinença i de compartir experiència social. El que vol aquest foto-mosaic coral és trenar les fotos més dispars en un teixit comú, soldar-les unes a altres fins a aconseguir una amalgama indissoluble. Aquest és el joc simbòlic que en aquest cas contribueix a fer comunitat. A fer Granollers.

Té molt sentit que aquest gran mural foto-ceràmic quedi permanentment instal·lat a l’aire lliure de l’espai públic de Roca Umbert Fàbrica de les Arts perquè és el gran obrador d’imatge, cultura i creativitat del Vallès Oriental. I esdevingui, en definitiva, el testimoni que, de la mateixa manera que un mosaic es fa de moltes imatges i totes són necessàries, una societat sana i vigorosa, com aspirem que sigui la nostra, també es fa de moltes persones, totes igualment valuoses i necessàries.»