El nou teatre del Centre de Caldes ja és una realitat

L'acte inaugural d'aquesta sala per a 200 espectadors es farà el proper 2 de febrer

Imatge de la nova sala
Imatge de la nova sala | Cedida
Nació
19 de gener del 2024
Actualitzat a les 15:17h
El nou teatre del Centre, Ateneu Democràtic i Progressista de Caldes de Montbui ja és una realitat. El proper 2 de febrer tindrà lloc l’acte d’inauguració d'aquesta sala amb capacitat per a 200 espectadors. L'espai suposa un nou impuls per a la cultura i la vida associativa del poble, ja que contribuirà a ampliar l'oferta cultural amb propostes teatrals, musicals, cinematogràfiques i conferències, a més de donar suport a les entitats.

Les obres de rehabilitació han suposat una inversió total de més d'un milió d'euros, que s'ha finançat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Caldes de Montbui, la Generalitat de Catalunya i el propi Centre, que ha demostrat un gran exercici de compromís i sacrifici. De fet, els socis del Centre han treballat de forma voluntària durant molts anys per tirar endavant aquest nou equipament que pretén convertir-se en un referent cultural per a la comarca.

L’objectiu del Centre és poder presentar, en breu, una programació estable catalana i de qualitat, que combini l’aportació pública i la gestió associativa. En aquest sentit, un dels punts forts del Centre és el teatre amateur, com ho demostra l’èxit del TACA’M, un concurs creat l’any 1987 que contribueix a la tasca de promoure la cultura teatral amb la participació de artistes amateurs d’arreu del país i de fora.

Un teatre amb molta història

Les primeres peces teatrals que es van representar al Centre de Caldes daten de finals del segle XIX i, ja als anys 20 del passat segle, un grup de socis sota el nom d’Agrupació del Centre i Companyia d’Aficionats del Centre van començar a programar actuacions al teatre de l'entitat.

Va ser una època en la que l’activitat social i cultural de Caldes de Montbui es coïa a les seves entitats i espais socials, que competien per oferir el millor programa. La Festa Major, i les festivitats populars com el carnestoltes i altres dates destacades del calendari eren els grans moments de trobada, tot i que, de manera recorrent, es programaven activitats i espectacles al teatre de l’ateneu.

Durant la 2a República, la programació d’actes socioculturals es combinava amb l’activitat política, motiu pel qual, el Centre va patir una forta repressió franquista a partir de l’any 1939, que va comportar la confiscació del seu local social i les seves pertinences. Va ser a partir de 1978, amb la recuperació de l’espai, quan es va tornar a obrir el teatre i s’hi va reactivar l’activitat d’arts escèniques.

Actualment, 159 anys després de la seva fundació, el Centre acull i promou entitats, seccions i esdeveniments culturals de tota mena, posicionant-se com un espai de referència a Caldes en l'àmbit social, artístic i cultural.