Granollers inicia les celebracions de l’Any Ruera, un seguit d’activitats que commemoraran el 2025 els 125 anys del naixement de Josep Maria Ruera i Pinart amb l’objectiu de recordar i fer valdre el llegat de compositor, director, pedagog i activista cultural granollerí, una figura cabdal en la història musical i cultural de la ciutat.
Així, a través de concerts, exposicions, conferències i activitats pedagògiques, es redescobrirà l’obra de Ruera i se situarà en el context musical i cultural del segle XX. A més, Granollers es convertirà en l’escenari principal per a posar en relleu com el mestre va transformar la vida musical de la ciutat i recuperar la figura d’aquest músic que creia fermament en la cultura com a motor de transformació i que avui continua inspirant generacions.
Un concert temàtic per iniciar la commemoració
Ruera fou el fundador de l’Escola Municipal de Música i Conservatori Josep Maria Ruera i el centre serà l’encarregat de començar i liderar les activitats de l’Any Ruera. El concert inaugural serà "Les vides improbables de Josep Maria Ruera" i es farà aquest dissabte 14 de desembre a les 17 a la Sala Gran del Teatre Auditori de Granollers (TAG). Serà un concert a càrrec dels grups instrumentals i corals de l’EMM i Conservatori amb un guió especial fet pel professor i escriptor Jordi Masó, que explorarà la figura i l’impacte de Ruera a través de la música i la paraula.
A partir del mes de gener, i al llarg de 2025, s’han programat més concerts, audicions, xerrades i activitats.
Es poden consultar totes les activitats de l’Any Ruera a: granollers.cat/anyruera
Josep Maria Ruera (1900-1988)
Ruera fou un compositor, director, pedagog i activista cultural granollerí. Va dedicar la seva vida a la música i a la cultura, deixant una empremta inesborrable en la vida cultural de Granollers i més enllà.
Format amb grans mestres com Enric Morera, Joan Lamote de Grignon i Joan Baptista Lambert, Ruera va ser un músic polifacètic que va destacar en diversos àmbits:
- Interpretació: va formar part de l’Orquestra Pau Casals i va ser organista titular de l’església de Sant Esteve de Granollers.
- Composició: va crear sardanes, música coral, música de cambra, música simfònica i sacra, destacant per la seva capacitat d'unir gèneres i arribar a tota mena de públic.
- Direcció i pedagogia: va impulsar diverses formacions instrumentals, com l’Orquestra Selecció, i va dirigir l’Escola Municipal de Música de Granollers, on va prioritzar la qualitat educativa i la innovació.
A més, va ser un defensor apassionat del patrimoni cultural de Granollers, participant en activitats del Museu i del Centre d’Estudis de Granollers i implicant-se en la preservació de l’arxiu parroquial durant la Guerra Civil.