Granollers presenta el Pla d’Igualtat de Gènere 2025-2030

Prop de 200 persones han participat en el procés d’elaboració del Pla que ha de permetre abordar els reptes d’igualtat de gènere de la ciutat

Presentació del pla d'igualtat
Presentació del pla d'igualtat | Ajuntament de Granollers
Redacció
29 de novembre de 2024, 15:01
Actualitzat: 15:03h

L’Ajuntament de Granollers ha presentat el IV Pla d’Igualtat de Gènere 2025-2030, un document estratègic que consolida el compromís del municipi amb la igualtat entre dones i homes. El Pla, que s’ha aprovat aquest dimarts en el Ple municipal, és fruit d’un procés participatiu ampli i transversal i incorpora una agenda innovadora per abordar els grans reptes per a la igualtat de gènere de la ciutat en els pròxims anys.

Amb aquest Pla, Granollers referma el compromís col·lectiu amb la igualtat de gènere per construir una ciutat més justa i igualitària en tots els àmbits de la vida i ho fa, no només per les accions proposades, sinó també pel procés participatiu que l’ha fet possible.

Eixos clau per a la transformació social

El Pla s’estructura en quatre eixos principals, que guiaran les accions que es duran a terme en els pròxims cinc anys:

  • Canvi Institucional: els àmbits i instruments proposats busquen incidir en la incorporació de la perspectiva de gènere en el funcionament, les pràctiques, la gestió i la cultura de treball de la institució, encaminant la gestió en termes d’equitat de gènere.
  • Espais públics habitables, accessibles i sostenibles: aquest eix se centra en la planificació de l’espai públic per donar resposta a les necessitats de la vida quotidiana de les persones, facilitar la seva autonomia i la seguretat.
  • Treball, temps i cures al centre del desenvolupament econòmic: els instruments recollits en aquest tercer eix estan enfocats a promoure l’equitat en el mercat de treball, la visibilització, el reconeixement i repartiment de les tasques de cures, per una distribució més justa i equitativa del temps.
  • Drets i oportunitats per a tothom: es basa en la garantia de l'exercici de drets de la ciutadania, centrant-se en tots aquells àmbits i aspectes on es produeixen desigualtats de gènere, per aportar així seguretat per unes vides dignes.

Un procés de redacció participatiu i enriquidor

El IV Pla s’ha elaborat mitjançant un procés participatiu estructurat en cinc fases, amb la implicació de més de 150 persones a títol individual i representants d’entitats, i més de 40 professionals de dotze administracions públiques. Aquest treball conjunt ha estat canalitzat a través de diferents espais, com el Grup Impulsor, clau per a la coordinació del procés participatiu i format per dones expertes i representants de la diversitat local; i sessions obertes a la ciutadania que han tractat cadascun dels grans eixos del pla. Tot plegat ha permès que el document final reflecteixi les necessitats i inquietuds de la comunitat local.

A més, s’han habilitat mecanismes específics per garantir la participació activa i la rendició de comptes, com la plataforma digital Granollers Participa i la Trobada de Dones de Granollers, oberta a totes les dones de la ciutat i que va iniciar el procés participatiu, i serà l’escenari, en la seva segona edició de presentació del Pla després del període d’exposició pública del document.