L’Hospital de Granollers ha atès, des de 2016, 1.260 codis ictus

D'aquests casos, el 30% han estat tractats amb trombòlisi endovenosa i el 27% han requerit trasllat per a realitzar una trombectomia

Façana del nou edifici polivalent de l'Hospital de Granollers
Façana del nou edifici polivalent de l'Hospital de Granollers | Cedida
Redacció
29 d'octubre de 2024, 10:11
Actualitzat: 10:19h

En el marc del Dia Mundial de l'Ictus, és fonamental conscienciar la població sobre la gravetat i l'impacte d'aquesta malaltia. L'ictus és un dels problemes de salut més prevalents, amb una alta incidència poblacional, sent la primera causa de discapacitat a escala mundial, la segona causa de demència i la primera causa de mortalitat en dones majors de 65 anys en el nostre entorn.

Cada minut compta en el tractament de l'ictus. Des de l'inici dels símptomes fins a l'atenció mèdica, el temps és vital: per cada minut que passa, es perden al voltant de 2 milions de neurones. Una detecció precoç i un tractament ràpid són claus per a reduir les seqüeles i millorar el pronòstic dels pacients.

Des de l'any 2016 fins al 2024, l'Hospital General de Granollers ha atès 1.260 codis ictus. D'aquests casos, el 30% han estat tractats amb trombòlisi endovenosa i el 27% han requerit trasllat per a realitzar una trombectomia. No obstant això, encara que és fonamental activar el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) per a assegurar un trasllat urgent (telefonant al 112 o al 061), a l’Hospital General de Granollers el 32% dels codis ictus arriben sense activació prèvia del SEM, xifra molt superior a la mitjana catalana, que és del 12%.

Malgrat aquestes dificultats, els resultats clínics a l'hospital granollerí són molt destacables. El 57% dels pacients tractats, respecte al 41% de la mitjana a Catalunya, es recuperen gairebé per complet, i això els permet reprendre les seves activitats prèvies sense discapacitat. La col·laboració multidisciplinària entre l'equip d'Urgències i la Unitat d’Ictus, juntament amb la disponibilitat de guàrdia neurològica cada dia de la setmana, és fonamental per a garantir una resposta assistencial de qualitat.

Aquesta guàrdia de neurologia els 365 dies de l’any es va poder impulsar gràcies a l’acreditació publicada en el Pla Director de Malalties Vasculars Cerebrals el 19 de maig de 2022, que reconeix l’Hospital General de Granollers com un dels sis centres de referència del Codi Ictus. La iniciativa es va posar en marxa l’any passat amb la incorporació de tres nous neuròlegs.

Aquestes guàrdies faciliten la realització d'estudis vasculars complets des de l'arribada del pacient. De fet, l'Hospital General de Granollers és un dels pocs centres capaços de dur a terme aquest tipus d’estudis, que inclouen l'estudi cardiològic amb ecoscan i el monitoratge cardíac prolongat durant la fase aguda. Això facilita un diagnòstic precoç i ajuda a prevenir recurrències vasculars. Un estudi recent publicat per l'equip de Neurologia de l'Hospital en pacients amb atacs isquèmics transitoris va mostrar una taxa de recurrència vascular del 3% al cap de 3 mesos, una xifra molt inferior a la reportada per la literatura, que oscil·la entre el 8% i el 20%.

L'Hospital General de Granollers reafirma així el seu compromís en la lluita contra l'ictus, destacant la importància de la detecció precoç per salvar vides i millorar la recuperació dels pacients.