Sant Miquel del Fai estrena un sistema de sensors per controlar els despreniments

La vintena de sensors instal·lats a les cingleres permeten controlar de forma automàtica i contínua en el temps possibles moviments de masses rocoses

Clinòmetre triaxial instal·lat en una de les cingleres
Clinòmetre triaxial instal·lat en una de les cingleres | Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
Redacció
18 de desembre de 2024, 12:41
Actualitzat: 12:45h

Sant Miquel del Fai ha reforçat la seguretat per fer front als despreniments gràcies a la instal·lació d’una xarxa de sensors, dissenyada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), distribuïts en punts estratègics entre el pas de la Foradada i el salt del Tenes, àrees que coincideixen ambla part del recinte actualment oberta al públic.

Les dades aportades per aquest sistema innovador d’auscultació, que funciona les 24 hores del dia des del mes de novembre, son rebudes i gestionades per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Segons Ferran López, responsable d’enginyeria geològica de l’ICGC, “era necessari millorar el coneixement del comportament de cinc sectors del massís rocós amb l’objectiu de detectar moviments de ruptures precursores de despreniments i, alhora, proporcionar suport a les inspeccions de seguiment geològic-geotècnic del recinte”.

Aquesta aposta per la seguretat i la tecnologia evidencia el compromís de la Diputació de Barcelona amb la preservació del patrimoni natural i la seguretat dels visitants. El sistema de monitoratge de Sant Miquel del Fai se suma a altres projectes similars de l'ICGC, com el control del Cremallera a Montserrat, Barberà de la Conca o Castellfollit de la Roca.

Tecnologia avançada per garantir la seguretat

El sistema integra dos tipus de sensors capaços de detectar moviments fins a dècimes de mil·límetre. Un primer grup de mesura està format per fissurímetres de corda vibrant i extensòmetres de fil, els quals detecten la posició relativa o distància geomètrica entre els seus extrems. El segon grup està format per clinòmetres triaxials, els quals proporcionen mesures de la inclinació dels blocs segons tres eixos respecte la direcció de la gravetat. Aquesta tecnologia permet identificar cicles de moviments periòdics deguts a canvis de temperatura, però també alertar davant moviments bruscos que podrien indicar un risc imminent.

L'any 2023, la Diputació de Barcelona va encarregar a l'ICGC la redacció del Pla de Gestió del Risc Geològic a Sant Miquel del Fai, que incloïa la identificació dels diferents sectors rocosos amb grau de perillositat, els projectes associats, els protocols de gestió del risc i la proposta d'auscultació específica de grans masses rocoses. Seguint aquestes recomanacions, posteriorment, es va encarregar la redacció del projecte d'auscultació, el qual ha estat executat a la tardor de 2024.

A més dels sensors, s'ha instal·lat una estació meteorològica que registra dades de temperatura i precipitació. Aquestes informacions seran útils per a la gestió de l'espai i podrien, en el futur, estar disponibles per al públic a través del web de Sant Miquel del Fai o del Servei Meteorològic de Catalunya.

Arxivat a