Granollers demana endurir el codi penal per lluitar contra la multireincidència

L'alcaldessa, Alba Barnusell, ha participat en una reunió de les ciutats de l’Arc Metropolità amb l’alcalde de Barcelona per abordar reptes en matèria de seguretat

L'alcaldessa de Granollers, Alba barnusell, durant al reunió
L'alcaldessa de Granollers, Alba barnusell, durant al reunió | Ajuntament de Granollers
Redacció
30 d'octubre de 2024, 19:48
Actualitzat: 19:52h

L'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell, ha participat aquest dimecres en una trobada dels alcaldes i alcaldesses de l'ARC amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni Cuadrado, per tractar els reptes compartits en matèria de seguretat. Després de la reunió, el primer edil de la ciutat comtal i l'alcaldessa de Rubí i presidenta de l'ARC, Ana Maria Martínez Martínez, han llegit la Declaració de Barcelona i l'Arc Metropolità per unes ciutats més segures al Saló de Cent de l'Ajuntament de la capital catalana.

Barcelona i els municipis de l'Arc Metropolità (Granollers, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú), en termes generals, "són ciutats segures i amb qualitat de vida", segons recull el manifest. L'alcadessa Barnusell ha subratllat la importància de fer front comú en matèria de seguretat: «La declaració, que posa el focus en la multireincidència, és el resultat del treball conjunt, des de fa temps, dels municipis de l'Arc Metropolità. Reclamarem mesures legislatives, cal endurir el codi penal, i més recursos en l'àmbit judicial. És molt positiu que compartim estratègies en matèria de seguretat, amb la capital del país i amb els municipis metropolitans»

Tal com fan constar al text, els alcaldes i alcaldesses de l'ARC i l'alcalde de Barcelona consideren que "cal treballar de forma més coordinada per a garantir entorns de convivència i seguretat en les ciutats, pobles i barris". Barcelona i les ciutats de l'Arc Metropolità reivindiquen les polítiques de seguretat ciutadana com un pilar fonamental del nostre sistema democràtic i de llibertats que cal enfortir, amb tots els instruments al nostre abast.

Per tot això, proposen tot un seguit de mesures de caràcter legislatiu, administratiu i organitzatiu:

  • Impulsar la reforma del Codi Penal i la Llei d'Enjudiciament Criminal, per a penalitzar de forma efectiva la multireincidència.
  • Modificar la Llei de Demarcació i Planta judicial per tal d'incrementar la planta judicial, augmentant així el nombre de jutjats, jutjats de guàrdia, jutges de reforç per a delictes lleus i jutjats d'executòries; així com dotant-los de més mitjans humans, tecnològics i materials, que permetin aplicar de forma àgil i efectiva la legislació, així com dictar penes efectives de presó contra els delinqüents multireincidents.
  • Incrementar els recursos humans, tecnològics, materials i pressupostaris del sistema judicial, per reduir la sobrecàrrega del sistema i augmentar la seva eficàcia.
  • Introduir millores organitzatives en l'àmbit judicial, a través de la creació de quatre jutjats penals que assumeixin la competència dels judicis ràpids de la resta de partits judicials de la província de Barcelona.

A la reunió hi han participat l'alcaldessa de Rubí i presidenta de l'ARC, Ana Maria Martínez Martínez; l'alcaldessa de Granollers, Alba Barnusell Ortuño, l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa Comas, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz López, l'alcalde de Mataró, David Bote Paz, l'alcaldessa de Mollet del Vallès, Mireia Dionisio Calé, l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés Falgueras, l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart Pastor, i l'alcalde de Vilafranca, Francisco Romero Gamarra.

Durant la trobada, s'ha fet un minut de silenci en record de les víctimes que ha deixat la DANA a València i Castella la Manxa.