Com reduir la inquietud ciutadana per la qualitat de l'aire a Tarragona?

Comunicació, pedagogia i transparència són els elements claus per l'Observatori de Qualitat de l'Aire

El complex petroquímic de Tarragona
El complex petroquímic de Tarragona | Arxiu Nació
29 de novembre de 2024, 18:40
Actualitzat: 18:45h

L'Observatori de Qualitat de l'Aire del Camp de Tarragona, impulsat per Repsol i l'Institut Cerdà, va néixer per donar resposta a la preocupació detectada al territori sobre la qualitat de l'aire per part dels agents socials i institucionals. El 2018 va fer públic el primer informe i, actualment, després d'haver recopilat fins a 70.000 dades, es treballa en els resultats de la 7a edició, que es presentaran l'any vinent. 

La Cambra de Comerç de Tarragona va acollir aquesta setmana una jornada de debat al voltant de les oportunitats i limitacions d'aquest estudi, que també compta amb el suport de l'AEQT i la Universitat Rovira i Virgili. Les conclusions sobre aquesta eina per divulgar i explicar informació tan complexa -com la que és fruit de l'anàlisi, mesurament i seguiment de les emissions- és que cal més comunicació i fer molta pedagogia per poder transmetre-la a la ciutadania i copsar veritablement les necessitats o preocupacions a peu de carrer.

Per part de les empreses del sector petroquímic, es tracta "d'un exercici de transparència i responsabilitat que afegeix rigor i pretén generar confiança vinculat, a més, a la primera prioritat de la indústria, la seguretat i el medi ambient", com assenyala el president de l'AEQT, Ignasi Cañagueral. En aquest sentit, destaquen que és una iniciativa única a Catalunya, l'estat espanyol i en comparació amb altres grans polígons d'Europa.

Molta informació, complexa i a l'abast de la gent

El director científic de l'Observatori, Francesc Borrull, destaca la rellevància d'haver "desenvolupat un mètode per monitorar una sèrie de compostos orgànics volàtils perfectament contrastat, avaluat per diferents revisors estrangers i que permet tenir informació valuosa a un cost assequible". Actualment, es monitoren entre 150 i 200 compostos i l'històric de l'Observatori permet veure quines són les poblacions més afectades i quins els principals causants.

En general, els compostos provenen de la combustió dels combustibles fòssils, que estan legislats i compten amb unes normes de compliment quant a la concentració en l'aire i toxicologia, però la particularitat de Tarragona, per l'activitat industrial que té, és la majoria dels compostos orgànics volàtils que estan en moviment i no estan dins de la normativa. Per aquest motiu, les empreses i administracions del Camp de Tarragona van decidir fer-ne un control i seguiment.

El quid de la qüestió, però, continua sent la complexitat de fer entendre tota aquesta informació que, encara que estigui a disposició de la gent, és sovint difícil d'interpretar. És per això que la percepció social ha anat millorant, però "encara hi ha una distància entre el que es fa i indiquen les dades i el que es percep", considera Lluís Inglada, responsable de l'Observatori. És a dir, malgrat les estratègies i metodologies emprades, pot continuar la percepció que la qualitat de l'aire no és bona.

Arxivat a