Barcelona ha posat en funcionament aquest dilluns una nova xarxa pionera que aprofita el fred residual de la regasificació, el procés per tornar el gas natural liquat a l'estat natural gasós, com a font d’energia. Ubicada a les instal·lacions d’Enagás al Port de Barcelona, la solució alimentarà edificis públics -com Fira de Barcelona, oficines de la Generalitat, centres industrials, hotels i centres comercials-, el futur barri de la Marina del Prat Vermell i, en un futur, s’estudiarà que pugui arribar a Mercabarna amb l’objectiu de servir a les càmeres frigorífiques de conservació d’aliments frescos i congelats.
Amb tot, la tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet; el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell; i directius d’Enagás i Veolia, les dues empreses que han participat en el desenvolupament de la xarxa, han fet la inauguració oficial aquest dilluns en un acte a la planta d’Enagás de la Zona Franca. Els promotors del projecte han assegurat que la xarxa permetrà recuperar al voltant de 131 gigawatts/hora (GWh) d’energia cada any, l’equivalent al consum anual d’una ciutat com Reus. Alhora, estalviarà 32.000 tones d’emissions de CO₂, el que emeten 110 vols d’anada i tornada entre Barcelona i Nova York.
En el procés tradicional de regasificació, el gas natural liquat arriba a la terminal en estat líquid i s’utilitza l’aigua de mar per transformar-lo en gas natural a temperatura ambient. Amb la xarxa que s’ha estrenat aquest dilluns, aquest fred residual que s’estava “desaprofitant” es recupera i es fa servir a una temperatura de -20 graus. A través d’una via de 4,5 quilòmetres, l’energia es transporta des de la planta d’Enagás a la Zona Franca fins al sud de la capital catalana i l’Hospitalet de Llobregat.
Al seu torn, Bonet ha ressaltat la “importància” de la xarxa en un context d’emergència climàtica. “Hem d’estar més preparats que mai i apostar per projectes que combaten el canvi climàtic, són essencials”, ha dit, alhora que ha agregat que “cal avançar cap a la sobirania energètica”. Després de tot, ha celebrat la posada en marxa de la xarxa i ha assegurat que es tracta d’un projecte que la ciutat “fa molt temps que estava esperant”. En aquest sentit, ha destacat que l’acord amb Enagás i Veolia pel projecte es va signar el 2009, sota l’alcaldia de Jordi Hereu.
A més, Veolia i Enagás també han signat aquest dilluns un acord per desenvolupar oportunitats de negoci i adaptar la solució a altres terminals de gas natural liquat de l’Estat i europees. “És un projecte que té possibilitats de ser replicat en altres parts d’Europa”, ha dit Gonzalo. El directiu d’Enagás ha assegurat que la planta de Barcelona “té molt de futur” i ha recordat que és des d’on sortirà el BarMar, l’hidroducte que unirà la capital catalana amb França.