El 15% de Catalunya, protegit de la contaminació lumínica

El Govern inclou 19 municipis dels parcs de l'Alt Pirineu i d'Aigüestortes com a punts de referència de qualitat del cel nocturn

El Parc Natural de l'Alt Pirineu ja és una de les zones del país amb la màxima protecció envers la contaminació lumínica
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ja és una de les zones del país amb la màxima protecció envers la contaminació lumínica | Departament d'Acció Climàtica
Redacció
19 d'abril de 2024, 18:45
Actualitzat: 18:55h

Més del 15% de Catalunya ja està protegit enfront la contaminació lumínica.  El DOGC ha publicat aquest divendres dues resolucions que inclouen 19 municipis del Parc Natural de l'Alt Pirineu i el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici com a punts de referència de qualitat del cel nocturn. Es tracta de dues noves àrees protegides de la contaminació lumínica que sumen 2.088 km².

Fins ara, el Departament d’Acció Climàtica ha protegit envers la contaminació lumínica 74 municipis de tot Catalunya que suposen més del 15% del total de la superfície del país. Els nous municipis protegits són els següents.

  • Parc Natural de l’Alt Pirineu (15): Sort, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Soriguera, Rialp, Llavorsí, Tírvia, Vall de Cardós, Esterri de Cardós, Lladorre, Alins, les Valls de Valira, Farrera i Baix Pallars)
  • Parc Nacional d'Aigüestores i estany de sant Maurici (8): Sort, la Guingueta d’Àneu, Esterri d’Àneu, Alt Àneu, la Vall de Boí, Vilaller, la Torre de Cabdella i Espot.

A Catalunya hi ha dues altres zones de protecció respecte a la qualitat lumínica:

  • Serra del Montsec, a l'entorn del Parc Astronòmic: 16 municipis amb una superfície de 2.034 km2 des de l'any 2013.
  • Serra de Montsant: 32 municipis implicats amb una superfície protegida de 736 km2 des de l'any 2018.

Aquest divendres s'entreguen a Llavorsí (Pallars Sobirà) els certificats acreditatius de qualitat del cel nocturn a representants dels ajuntaments que participen en el projecte i dels parcs que esdevenen punt de referència. La resolució determina les característiques específiques que han de complir les instal·lacions d’enllumenat situades en el punt de referència i la seva àrea d’influència per garantir que l’impacte ambiental, l’afectació als ecosistemes i la dispersió de la llum estiguin dintre d’uns paràmetres mínims.

En concret, en zones d’especial protecció, l’enllumenat exterior que es pot instal·lar ha de ser aquell que garanteixi tres criteris bàsics: el to de la llum ha de ser carbassa; el flux de llum ha d’anar cap a baix, tot evitant enviar llum al cel o a zones on cal preservar la foscor, i cal disposar de sistemes de telegestió o regulació del llum per ajustar-lo, o fins i tot apagar-lo, on i quan per seguretat la llum no calgui.

Arxivat a