La població d'ossos al Pirineu continua creixent: el 2023 va augmentar un 7% i ja se situa en 83 exemplars, dels quals 41 a Catalunya -tres més que el 2022-. Tot plegat en un any on van néixer 16 cries d'un mínim d'onze ventrades, una de les xifres més altes registrades des de la reintroducció de l'espècie l'any 1996.
Marc Vilaür, director general de Polítiques Ambientals, explica en declaracions a Nació que continua sent un "creixement sostingut i orgànic", ja que fa anys que no s'ha fet cap reintroducció. En aquest sentit, manté que una de les prioritats és poder comptabilitzar el manteniment de l'espècie i de l'activitat agroramadera a les comarques del Pirineu.
L'os torna a l'Alt Urgell
Per primer cop des del 2007, els Agents Rurals van trobar un indici d'os a l'Alt Urgell. De fet, en els darrers anys els ossos han tendit a augmentar la seva àrea de distribució al Pirineu català cap al sud -cap a la Vall Fosca- i cap a l'est.
Això sí, Vilaür puntualitza que en el cas de l'Alt Urgell encara no es pot parlar d'expansió. És una dada puntual localitzada en el terme municipal de Montferrer i Castellbó dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Probablement, es tracta d'un moviment d'algun dels exemplars coneguts i identificats al Pallars Sobirà. Durant el 2024 els Agents Rurals faran seguiment de la zona per comprovar si es tracta d'un indici de moviment puntual o recurrent.
També a la resta del Pirineu l'àrea augmenta de manera molt notable. Segons Acció Climàtica, actualment són 7.100 km2, un 30% més que l'any anterior. Són un total de 230 quilòmetres: des del nord-est de Navarra al sud-oest de la Catalunya Nord. "L'ampliació de l'hàbitat al Pirineu català, es un procés que s'anirà produint a llarg termini", puntualitza Vilahür.
Distribució dels ossos al Pirineu
Com es calcula el total d'ossos al Pirineu?
La xifra dels 83 exemplars correspon al nombre mínim d'ossos detectats en un any i es revisa anualment. Es tracta de 37 femelles, 40 mascles i 6 individus de sexe no identificat. D'aquests, 43 són adults potencialment reproductors (26 femelles i 17 mascles), 24 subadults i 16 cries. Segons els càlculs elaborats pel Grup de Seguiment Transfronterer de l'Os Bru al Pirineu, s'estima que la taxa mitjana de creixement anual de la població d'os en els darrers quatre anys ha estat del 10,94%.
A Catalunya, es disposa de 281 paranys sistemàtics (càmeres fotogràfiques i trampes de pèl). Han servit per identificar una població de 41 exemplars aquest 2023 a les comarques de l'Aran, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i l'Alt Urgell. Es tracta de 23 exemplars adults, 10 subadults i 8 cadells, dels quals 21 són mascles, 15 femelles i 5 cadells indeterminats dels quals no s'ha pogut esbrinar el sexe.
Evolució d'exemplars d'ossos al Pirineu català
16 atacs d'os durant el 2023
El nombre d'atacs i depredacions a la ramaderia durant el 2023 al Pirineu català ha estat de 16. Una xifra que es manté estable, tot i l'augment progressiu de la població d'ossos. En el cas de la ramaderia petita (ovelles i cabres), segons Acció Climàtica, els atacs es van produir majoritàriament perquè els exemplars van quedar fora del tancat durant la nit per raons meteorològiques (boira) o per separar-se del ramat en recollir-lo.
"Des de la Generalitat hem de continuar vetllant per la compatibilitat entre els ossos i l'activitat agroramadera", assegura Marc Vilaür. En aquest sentit, recorda que es destina cada any mig milió d'euros a les tasques de prevenció i de compensació d'atacs.