Albirar balenes és un espectacle màgic. I més si es pot fer a tocar de casa. És el que va passar aquest cap de setmana, on es van poder veure cinc exemplars de rorqual comú a tocar de la costa central catalana. Es tracta del segon mamífer més gran del món -només superat per la balena blava- amb 20 metres de llargada i un pes d'unes 70 tones.
Vistos a Barcelona i a Mataró
L'albirament d'aquest grup de rorquals va ser doble. Per una banda, a l'altura del Port Olímpic de Barcelona, a unes 10 milles de la costa. Els va veure Sergi Rodríguez Basolí, en el marc d'una sortida organitzada per l'empresa Mar a la Vista. Explica que “volen donar a conèixer aquest patrimoni natural, però conscienciant que és un patrimoni a conservar. És el nostre deure protegir-los al màxim”.
En aquest sentit, no només fan les sortides amb la presència d'una biòloga marina que se centra en la conservació de l'espècie sinó que ho fan a bord d'un vaixell molt especial. Es tracta del Ría del Ferrol, una embarcació tradicional de fusta que data del 1949 i que requereix un manteniment molt acurat. Aquest dissabte, per exemple, a banda dels rorquals van poder veure dofins.
Posteriorment, els grans cetacis també es van veure a Mataró, a unes 9 milles de la costa. En aquest cas les imatges corresponen a Raul Cavero Garrido, de @rcg.produccions, en el marc del projecte Posidònia 2021, encarregat de conservar i recuperar l'alguer de posidònia a les costes del Maresme i les nombroses espècies que en depenen. Es tracta d'un ecosistema declarat per la Generalitat com a zona d'especial conservació (ZEC) en el marc de la Xarxa Natura 2000.
"Per fi ho vam aconseguir", explica Cavero. I és que portava dos anys intentant enregistrar aquestes imatges. A banda dels cinc rorquals, també van poder veure dofins mulars i llistats i un munt de peixos lluna.