Aquesta va ser la ciutat catalana que més va contaminar amb els petards de Sant Joan l'estiu passat

Les partícules PM10, associades a la pirotècnia i a les fogueres, arriben a pics màxims durant la revetlla

Redacció
08 de juny de 2024, 13:54
La revetlla de Sant Joan, a Catalunya
La revetlla de Sant Joan, a Catalunya | Josep Maria Costa

Amb la revetlla de Sant Joan, societats d'arreu del planeta celebren l'arribada de l'estiu. Petards, focs artificials i tota mena de pirotècnia en la nit més llarga de l'any. Això implica, però, algunes conseqüències per a determinats grups de població, com les persones grans, amb malalties cardiovasculars, amb discapacitats cognitives i nadons, així com els animals. I també per al medi ambient.

I és que la quantitat de pólvora cremada en un curt espai de temps provoca pics de contaminació amb partícules PM10 i suposa un elevat risc d'incendi. En aquest sentit, va ser l'Hospitalet de Llobregat és el municipi que més contaminació va generar amb els seus petards durant la revetlla de Sant Joan del 2023, segons les dades recollides per la xarxa d'estacions de la Generalitat. La ciutat metropolitana va registrar un pic de 415 μg/m³ d'aire, una xifra que multiplica per vint les dades de la resta de la jornada.

I és que el 2023 ja es va recuperar totalment l'activitat festiva i això va provocar que molta gent es llencés al carrer per celebrar no només la revetlla, sinó la resta de cites imprescindibles de cada any. L'estació de contaminació a l'Hospitalet de Llobregat es troba al Torrent Gornal i entre les 11 de la nit i la 1 de la matinada les partícules PM10, associades a la pirotècnia i a les fogueres, eren en nivells bastant més alts del que és habitual.

En comparació amb altres zones del país, per exemple a Barcelona el registre màxim va ser el de la plaça Gal·la Placídia, entre els districtes de Gràcia i de Sarrià-Sant Gervasi. En aquesta estació, el pic va ser de 235, una xifra molt semblant a la de Montcada i Reixac, de 230.