El canvi climàtic crea paneroles «mutants» més resistents als insecticides

Els experts avisen d'"alteracions genètiques aleatòries" en aquests animals, que es reprodueixen en les següents generacions, produïdes per la calor i fenòmens climàtics extrems

Redacció
18 d'abril del 2024
Actualitzat a la 13:18h
Una panerola, en plena acció.
Una panerola, en plena acció. | Cedida

Les plagues de paneroles arriben fortes aquest estiu. Ho expliquen experts com el director general de l'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental (Anecpla), Jorge Galván, i el coordinador tècnic de l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental, (ADEPAP), Luis Lozano, en declaracions a diversos mitjans de comunicació.

Tots dos coincideixen en el fet que la causa és l'acusada calor -que n'afavoreix la reproducció-, però també pels fenòmens climàtics extrems, que en dificulten l'extermini. Tant Galván com Lozano expliquen que el canvi climàtic ha provocat "alteracions genètiques aleatòries" en aquests animals i els ha fet més resistents al verí, el mètode tradicional que es fa servir per destruir-les. 

On acostumen a aparèixer?

Les paneroles solen aparèixer a clavegueres i escombraries, tot i que també acostuma a ser força habitual trobar-les dins de les cases. En aquest sentit, hi ha dos llocs on has de buscar si vols (o podries) trobar-te-les: la cuina i el lavabo, ja que són indrets on tenen fàcil accés a menjar i aigua.

S'amaguen de la llum, per això és més probable que les vegis quan marxa el sol en llocs amagats, com per exemple desaigües. "És el microclima adequat per a la seva supervivència", indica Lozano. Un informe elaborat per l'empresa Anticimex demostra que des de principi d'any, les incidències relacionades amb aquests animals han crescut un 33% i és que cada cop hi ha més exemplars.

El motiu no és altre que aquesta mena de paneroles sobreviu transmetent els seus gens a les següents generacions, per la qual cosa apareixen noves poblacions més resistents a les variants, que ja són capaces d'identificar els insecticides.