Una gran metaanàlisi a partir de tots els estudis existents relaciona els pics de temperatura amb un increment dels suïcidis. De fet, els investigadors del Clínic-IDIBAPS estimen que l'escalfament global pot haver fet augmentar un 5% els casos de suïcidis i preveuen que aquest increment sigui del 7% el 2050.
Aquesta relació és “molt robusta”, però també cal tenir en compte que el suïcidi és multifactorial, explica Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic i del grup de recerca en trastorns bipolars i depressius de l’IDIBAPS. L'estudi també conclou que l'exposició a diversos contaminants provoca una major incidència de demència o deteriorament cognitiu.
Reanalitzar tots els estudis existents
El treball presentat aquest dimarts ha reanalitzat totes les anàlisis fetes a nivell mundial sobre els efectes del canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica sobre la salut mental i ha trobat associacions importants entre l’augment de temperatura i l’increment de mortalitat per suïcidi o trastorns mentals.
Els efectes directes del canvi climàtic i la contaminació en la salut física de les persones, com els problemes cardiorespiratoris o els seus efectes cancerígens, són àmpliament coneguts. També existeix una gran preocupació per l'impacte que genera en la salut mental, però fins ara no s’havia fet una anàlisi completa de l’evidència existent
Per a l’estudi publicat a la revista World Psychiatry s’han revisat totes les anàlisis publicades fins el moment en els que es relacionava canvi climàtic o contaminació atmosfèrica amb salut mental per tal d’agrupar tots els resultats obtinguts en una gran metaanàlisi (umbrella review) d’on poder extreure’n conclusions sòlides.
L'impacte dels contaminants a la salut mental
Un dels resultats més importants és l’associació que s’ha trobat entre l’augment de temperatura i els increments de suïcidis. Concretament, s’ha estimat que l’escalfament global pot haver fet augmentar un 5% de casos de suïcidis i es preveu que aquest augment arribi al 7% de cara el 2050. També s’ha vist un increment de comportaments suïcides i ingressos a hospitals a causa d'aquesta problemàtica.
“Aquestes dades sobre l’impacte del canvi climàtic en la salut mental s’afegeixen a les dades que ja coneixíem sobre l’impacte en la salut física, obligant-nos amb majúscules a impulsar urgentment iniciatives globals per lluitar contra el canvi climàtic”, comenta Joaquim Raduà, primer autor d’aquest article.
Els investigadors del Clínic també han trobat que l’exposició a llarg termini a dissolvents està relacionada a una major incidència de casos de demència o deteriorament cognitiu. Concretament, l’exposició a nivells elevats de productes com el toluè (utilitzat en pintures, esmalts, vernissos i adhesius, entre d’altres) augmenta la probabilitat de desenvolupar un d’aquests trastorns. També s’ha trobat que l’exposició a alts nivells de diòxid de sofre (provinent de la combustió de petroli i altres combustibles sòlids en la indústria) pot incrementar el risc de recaiguda en pacients amb esquizofrènia.