Brunat ja és una realitat. Es tracta del primer formatge elaborat amb llet de vaques brunes dels Pirineus, una de les poques races bovines autòctones del país. L'arribada al consumidor final ha nascut a partir d'una aliança per a la seva producció i comercialització entre Bonpreu i Esclat i la formatgeria Mas Rovira de Sora (Osona). Pere Rovira i Carlota Lacasa es mostren molt il·lusionats amb la sortida d'aquest nou producte i esperen que tingui una bona acollida. "Estem molt contents de produir un producte d'aquí, de la terra, i que pugui arribar a la gent", destaca Rovira.
Unes 150 vaques de raça Bruna pasturen cada dia pels prats de Mas Rovira, a Sora. Des de fa anys, Pere Rovira les fa criar per vendre'n la carn, però des de feia un temps li rondava pel cap aprofitar-ne també la llet per elaborar formatge. Gràcies a una aliança amb l'empresa d'alimentació, el formatge de raça bruna d'aquesta petita formatgeria amb dotze anys d'història s'ha convertit en el primer que dona el salt a la gran distribució, i el producte ja es pot trobar a una vuintantea d'establiments de Bonpreu i Esclat.
Per elaborar un quilo de Brunat calen nou litres de llet. El formatge s'elabora amb llet pasteuritzada de vaca bruna, de quallada enzimàtica i pasta premsada. Carlota Lacasa, l'altra cara de la formatgeria i companya de Rovira, explica que la seva escorça és marronosa, que evoluciona a daurada gràcies als rentats amb aigua i sal que es fan durant el seu afinament i maduració, que com a mínim dura uns 45 dies. L'escorça hi proporciona un gust "més complex i amb més cos". Pere Rovira afegeix que exteriorment el formatge s'assembla al pelatge de la Bruna i de gust és "molt gustós i cremós". I explica que per poder-lo gaudir amb tots els seus matisos és important consumir-lo a temperatura ambient.
Des de la formatgeria veuen amb molts bons ulls l'aposta que es fa des de Bonpreu perquè els ramaders puguin seguir treballant a les seves granges, desenvolupant el seu negoci i fent-lo viable. "I que puguem continuar vivint a la terra on vivim", afegeix. Sense projectes com aquest, afegeix Rovira, els ramaders "hauríem d'anar a grans produccions i el producte ja no seria el mateix". "Això et permet diferenciar-te i que es valori la nostra feina, una feina arrelada al territori", assenyala. El Brunat és el darrer d'una vintena de referències que elabora la formatgeria de Sora.
El Brunat també està avalat per la Federació de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUPI) en la seva aposta per donar a conèixer i potenciar el consum de la carn i els productes derivats que se n'elaboren.