Quan podria sortir Catalunya de l'emergència per sequera?

El pla indica que, si es recuperen els 100 hm3 de reserves al sistema Ter-Llobregat, el Govern no podria decretar la fi de les restriccions fins al cap de quatre mesos

Un cartell en anglès adverteix de la sequera als turistes que viatgen al metro de Barcelona
Un cartell en anglès adverteix de la sequera als turistes que viatgen al metro de Barcelona | Hugo Fernández
08 de febrer del 2024
Actualitzat el 09 de febrer a les 9:43h
Una setmana després d'entrar en vigor l'emergència per sequera, la majoria de previsions s'han centrat en què passaria si la situació empitjora. Quan s'hauria de decretar l'emergència 2? D'on i a quin cost podria arribar aigua en vaixell? Ara bé, si per fi tinguéssim una primavera plujosa, malgrat no solucionar la crisi hídrica, sí que les reserves podrien recuperar el llindar dels 100 hm3 als embassaments del Ter-Llobregat... fet que no permetria sortir de l'emergència de manera automàtica.

 

Un marge de quatre mesos

El llindar per declarar l'emergència al sistema Ter-Llobregat -els 202 municipis de la regió metropolitana de Barcelona, la Catalunya Central i les comarques gironines- són unes reserves de 100 hm3. Actualment, els pantans de Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç ja en tenen menys de 98, una caiguda que es podria frenar els pròxims dies si la fi del bloqueig anticiclònic pogués encadenar diversos fronts més o menys actius.

Ara bé, què diu el pla de sequera respecte a la sortida d'emergència? No hi ha un llindar diferent per tal que decaiguin les màximes restriccions. Això sí que passa amb l'excepcionalitat: per declarar-la les reserves han de baixar de 145 hm3, però per sortir-ne la xifra és superior: 165.
 


El pla especial indica que en el supòsit que es recuperessin els 100 hm3 -no serà en els propers dies perquè la pluja d'aquest cap de setmana no farà ni pessigolles a la crisi hídrica-, el Govern no podria decretar la fi de l'emergència fins al cap de quatre mesos, com han confirmat fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua consultades per Nació. Això diu literalment el PES en la pàgina 37.

En la resta d'estats que no tinguin un llindar de sortida [com l'emergència], quan els índexs siguin superiors als llindars d’entrada durant quatre mesos consecutius


Ho exemplificava el conseller David Mascort en una entrevista a RAC1 aquest dimecres. “Si passem del 16,5 no desactivarem l'emergència, però si estem per sobre del 22, segur que sí”. D'aquesta manera, s'afavoriria continuar guanyant reserves i s'evitaria una nova declaració d'emergència poques setmanes després de sortir-ne.
 

Els embassaments continuen marcant mínims històrics

Mentrestant, els embassaments de les conques internes continuen marcant mínims històrics. Aquest dijous s'han situat a un 15,45% de capacitat, destacant els valors extremadament baixos de Sau -poc per sobre del 3%-, Siurana, Riudecanyes i Darnius-Boadella.
 

El sistema Ter-Llobregat, per la seva banda, tot just acaba de baixar del 16% i les reserves se situen en 97,5 hm3, dos i mig per sota del llindar d'emergència.

Cal recordar que per activar la fase d'emergència 2 haurien de baixar fins als 67 hm3, una situació crítica que, en el pitjor dels casos, es produiria a finals de primavera.