L'Orde de Malta és una organització internacional catòlica amb una particularitat: és un estat sense territori. Aquesta organització, encara que no és un país reconegut oficialment per les Nacions Unides, té estatus diplomàtic i una sèrie de privilegis que inclouen l'emissió dels seus passaports als seus membres. Tot i que la seva seu és a Roma, no té sobirania sobre cap estat, sinó que es dedica a fer missions humanitàries arreu del món.
L'Orde va néixer al segle XI a Jerusalem, ajudant els pelegrins i va acabar dedicant-se a necessitats sanitàries. Al segle XXI se'l va reconèixer com a orde religiós i militar, i al llarg dels segles ha mantingut el seu estatus especial. A Espanya, per exemple, té menjadors socials, programes d'inserció laboral, assessoria jurídica i residència de gent gran.
Des d'aleshores, l'Orde de Malta és un estat sense territori ni ciutadans, encara que compta amb uns 13.000 membres i 80.000 voluntaris. Aquest fet fa que molts estats no estiguin disposats a donar-li consideració de país, encara que compta amb òrgans de govern, entre els quals hi ha el Consell Ple d'Estat, el Capítol General, el Sobirà Consell, el Tribunal de Comptes,els Tribunals Magistrals, l'Advocacia de l'Estat o el Gran Canceller.
A més, manté relacions diplomàtiques amb un centenar de països. Entre ells, Espanya. El març del 2022, a proposta delMinisteri d'Assumptes Exteriors, Isabel Celaá, l'exministra d'Educació, va ser nomenada com a ambaixadora d'Espanya davant l'ordre, a la qual pertanyen el rei emèrit i Felip VI.
El setembre del 2022, el papa Francesc va prendre control de l'Orde, després de negar la possibilitat d'investigar el polèmic cessament del darrer Gran Canceller. A més, va aprovar una nova Constitució de l'Orde que, per primera vegada, té com a cap d'estat un home que no prové de la noblesa: John Dunlap, un advocat canadenc.