La NASA avisa que enguany es veurà un fenomen «únic a la vida» des de la Terra

El 1946 va ser l'últim cop que es va poder contemplar l'explosió de l'estrella Blaze, a uns 3.000 anys llum del nostre planeta

Un cel estrellat, en una imatge d'arxiu
Un cel estrellat, en una imatge d'arxiu | Pixabay
Redacció
24 de juny del 2024
Actualitzat a les 20:42h

Després d'una primera aparició d'aurores boreals visibles des de molts punts del món, aquest estiu serà una nova oportunitat per contemplar-les. Però, a més, la NASA ha anunciat que enguany es podrà veure un fenomen "únic a la vida" sense la Terra que no requerirà l'ús de telescopi. 

L'organisme espacial ha emès un comunicat que durant l'estiu o la tardor, encara amb la data per definir, explotarà l'estrella Blaze, un sistema binari ubicat a 3.000 anys llum de la Terra que està compost per una "nana blanca" i una "antiga gegant roja" que perd l'hidrogen gravitacional.

"L'hidrogen de la gegant roja s'acumula a la superfície de la nana blanca, provocant una acumulació de pressió i calor", ha explicat la NASA, que ha detallat que això provoca una "explosió termonuclear prou gran per fer volar aquest material acumulat".

Es tracta d'un fenomen que passa aproximadament cada 80 anys en aquest sistema binari, i per això és pràcticament inèdit, ja que l'últim cop que es va poder veure va ser el 1946. L'aparició de la nova T CrB -així s'anomena el sistema binari d'estrelles- es va contemplar per primera vegada el 1217 a Alemanya i s'ha anat repetint.