Revolució a Israel: milers de jueus ortodoxos podran ser reclutats a l'exèrcit

El Tribunal Suprem insta l'executiu de Benjamin Netanyahu a reclutar les persones més devotes del país i reafirma una decisió presa l'abril que ja va despertar protestes a Jerusalem

Joves jueus ultraortodoxos protestesn a Jerusalem pel reclutament obligatori a l'exèrcit
Joves jueus ultraortodoxos protestesn a Jerusalem pel reclutament obligatori a l'exèrcit | Europa Press
25 de juny del 2024
Actualitzat a les 11:37h

Decisió d'alta volada a Israel. La Cort Suprema del país hebreu ha determinat aquest dimarts que el govern pot reclutar els estudiants de seminaris jueus ultraortodoxos per al servei militar obligatori. Això suposaria la mobilització de milers de persones en un fet que pot acabar esquerdant, encara més, la coalició que lidera Benjamin Netanyahu en el govern israelià. L'abril passat, el Suprem ja va dictaminar que havien de ser reclutats. Ara, insta el govern a fer-ho i exposa les seves raons.

Els jueus ultraortodoxos havien gaudit d'estar exempts de participar en el servei militar en les darreres dècades. Aquesta decisió, pràcticament sense precedents, xoca frontalment amb el discurs dels ortodoxos a Israel, on gairebé sempre s'han mostrat contraris a entrar a l'exèrcit i han estat molt crítics amb la seva creació. En part, perquè consideren que no cal exercir violència, encara que estiguin envoltada d'ella: aquella exercida pels jaredís (especialment contra les dones o el col·lectiu LGTBIQ+) o la que han rebut ells, tant d'altres espais de la societat hebrea o d'antisemites.

Ara per ara, la integració dels joves ortodoxos podria esquinçar l'estructura del govern i de l'exèrcit israelià, ja que dues de les formacions que integren la coalició de Netanyahu són ultraortodoxes i consideren que els implicats per la Cort Suprema no haurien de formar part de les files de les forces armades. El problema, però, són els diferents fronts que afronta Israel a Gaza i al Líban, a més de la pressió internacional per frenar les hostilitats.

"A l'apogeu d'una guerra difícil, la càrrega de la desigualtat és més aguda que mai", apunta la sentència de la Cort Suprema, segons han recollit diversos mitjans com l'agència EFE. Els ciutadans d'Israel estan obligats per llei a servir durant un temps a les forces armades del país. Ara, en aquest desplegament militar a la Franja de Gaza, molts dels mobilitzats són reservistes de major edat o joves que encara estaven formant-se. 

Protestes des de l'abril

L'abril d'aquest mateix any, milers de jueus ultraortodoxos ja van protestar davant d'una de les oficines d'allistament de l'exèrcit d'Israel a Jerusalem per la primera decisió del Tribunal Suprem d'Israel que els obligava a ser reclutats. Allà mateix, els manifestants van deixar clar que "estaven disposats a morir abans de ser reclutats". 

Els ultraortodoxos i els àrabs israelians són els grups que estan exempts de fer el servei militar obligatori. Ambdós constitueixen aproximadament el 30% de tota la població masculina. Pel que fa a les dones, gairebé el 45% també evita el reclutament al·legant motius religiosos.

Arxivat a