La Cecot presenta un estudi sobre la marxa dels talents joves del país a l'estranger

La patronal considera que s'ha de potenciar aquesta tendència i treballar per tal de crear les condicions laborals que permetin la seva tornada

Publicat el 26 de juliol de 2011 a les 17:47
L’Observatori de l’Actualitat Laboral promogut per la Fundació Persona i Treball de la patronal Cecot, ha publicat aquesta setmana l’estudi El talent jove busca feina a l’estranger que analitza el gruix de joves del territori espanyol i català que resideix fora de l'Estat espanyol, així com les característiques dels joves que marxen i les seves destinacions.

“Actualment, el talent jove està mentalitzat per anar a treballar fora; amb el temps han caigut les barreres mentals per anar a d'altres països”, afirma David Garrofé, secretari general de la Cecot. “Veiem que s’incrementa la marxa del jovent, tot i que amb xifres encara molt discretes”.

La patronal Cecot està convençuda que estimular els joves a marxar és una inversió com a país. "Ja hi ha les condicions per tal que els joves surtin fora: tenim joves més qualificats en idiomes i han caigut les barreres mentals que limitaven el fet de sortir a treballar fora. Per tant, és un bon moment per invertir en el nostre jovent, encoratjar-los a fer pràctiques i a treballar a l’estranger. Alhora, però, hem de treballar per tal que millorin i es creïn les condicions laborals de manera que puguin tornar i, a més, facilitar que joves d’altres països també vinguin a fer estades o a treballar aquí. És una via de millora de la qualitat i la formació del nostre mercat laboral”.

Les dades evidencien que a l'Estat espanyol en general i a Catalunya en particular, en els darrers anys, hi ha hagut un augment de gent jove formada que marxa, i un augment d’aquest perfil que afirma estar disposat a fer-ho. També se n'extreu que hi ha un major ús dels programes europeus i internacionals d’intercanvi tant a nivell laboral com formatiu.

En aquest sentit, la Cecot considera que, tot i l’increment de la sortida de talent, els joves tornen, i que ho fan "amb un bagatge experiencial i laboral", de manera que "s'ha de potenciar aquesta tendència, doblant el percentatge de joves residents a l’exterior fins a un 5 per cent".

Segons la Cecot, cal, també, establir ponts de col·laboració i convenis internacionals per fomentar els períodes d’stage de joves a l’estranger; alhora que la creació de les condicions per tal que aquests joves tornin.

D'altra banda, l'entitat aposta per atreure talent estranger "cap al nostre país. Aquests intercanvis ajudaran l’empresa a internacionalitzar-se".