Terrassa participa al primer Congrés de Qualitat de l'Aire

Se celebrarà durant dos dies a Fira Sabadell

El recinte de Fira Sabadell
El recinte de Fira Sabadell | Ajuntament de Sabadell
NacióSabadell
23 d'octubre de 2019, 19:00
Aquest dijous i divendres, Sabadell acollirà el 1r Congrés de Qualitat de l’Aire, convertint-se en l’epicentre de la gestió de la contaminació atmosfèrica a escala nacional a Fira Sabadell. L’esdeveniment es proposa com a fòrum per trobar resposta a una de les majors causes ambientals de mort a tot el món.

Segons dades facilitades per la Generalitat, vuit de cada deu ciutats superen els nivells màxims de contaminació recomanats per l'Organització Mundial de la Salut. A Catalunya, s’han superat els nivells d’òxids de nitrogen (NOx) i de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en zones molt densament poblades, com l’aglomeració de Barcelona.
 
Buscant l’expertesa
 
L’esdeveniment aplegarà més de 70 ponents de relleu nacional i internacional, amb un total de 24 sessions de treball estructurades en set/vuit temàtiques: salut, emissions, mobilitat; urbanisme, sensibilització, fiscalitat, avaluació i modelització, a més d’un seguit de ponències conjuntes. D’altra banda, s’instal·larà una zona expositiva amb solucions tecnològiques i presentacions professionals, preseleccionades per un comitè tècnic.
 
El congrés busca projectar els agents sectorials i donar suport a sinergies i aliances necessàries per enfortir i visibilitzar la gestió de la qualitat de l’aire i involucrar els agents clau –tècnics, polítics i mitjans de comunicació– per afavorir l’adopció de polítiques integrals en favor de la qualitat de l’aire.

També pretén reflexionar i debatre sobre les estratègies i accions necessàries per resoldre l’immens repte tècnic que tenim com a societat per aconseguir uns nivells òptims de qualitat de l’aire a l’entorn urbà, a més d’estudiar les solucions tecnològiques presents al mercat i dinamitzar la seva implantació territorial.
 
El comitè impulsor de l’esdeveniment el formen la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Sabadell, i compta també amb un comitè tecnicocientífic que l’assessora, composat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Autoritat Metropolitana del Transport, el CSIC, l’ISGLOBAL i la Plataforma de Qualitat de l’Aire.

L’experiència de Terrassa

Terrassa va introduir al juliol canvis per millorar la mobilitat, com una de les mesures previstes a la primera fase de la creació d'una Zona de Baixes Emissions (ZBE) a l'àmbit central de la ciutat. Aquesta és una de les principals mesures que, sota el lema de «La Revolució Verda», han de permetre avançar cap a un nou model de ciutat, on moure’s sigui més fàcil, amb menys trànsit, menys sorolls i menys gasos contaminants. L’actuació es contempla al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, vigent fins al 2021, i el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire 2015-2020.

Tot plegat estarà en consonància amb les mesures que es prendran en el marc de l’àmbit metropolità Àmbit 40, on participa Terrassa, per reduir de manera imminent la contaminació i
millorar la qualitat de l’aire, en concret, els nivells d'emissions de diòxid de nitrogen i les partícules en suspensió, perquè sobrepassen els nivells determinats per les directives europees.

Actualment, 8 de cada 10 ciutats superen els llindars màxims de contaminació que estan recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). A Catalunya s'han els nivells d’òxids de nitrogen (NOx) i de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) en zones densament poblades, com és Barcelona.

El comitè organitzador del I Congrés de la Qualitat de l'Aire està format per la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Ajuntament de Sabadell. Altres entitats i organismes que col·laboren són l'Agència de Salut Pública de Barcelona, l'Autoritat Metropolitana del Transport, el CSIC, la Plataforma de la Qualitat de l'Aire i l'ISGlobal.