«Un plat més a taula», solidaritat pionera contra la soledat a Terrassa

Des de l'Ajuntament volen donar continuitat a la proposta, que va néixer per contrarrestar la soledat no volguda durant les festes nadalenques a la ciutat

Una nena posa la corona de Reis al convidat de la seva família.
Una nena posa la corona de Reis al convidat de la seva família. | Cedida
24 de gener de 2020
Actualitzat: 15 de desembre, 15:13h
Aquest Nadal, l'Ajuntament de Terrassa va impulsar juntament amb la Creu Roja la campanya "Un plat més a taula", amb la intenció de contribuir a reduir la solitud no volguda a la ciutat en els dies assenyalats de les festes nadalenques. Arran de la proposta, una vintena de famílies van oferir-se a fer d'amfitriones, i finalment es van poder concretar dues invitacions.

En la majoria de casos, tal com informen des de l'Ajuntament, les persones a qui es va oferir la invitació la van declinar. Tanmateix, des del consistori municipal es valora de forma positiva l'oferiment per part de 20 famílies disposades a acollir. L'Ajuntament va posar en marxa un correu electrònic per a rebre els oferiments de les famílies amb voluntat d'acollir.
 

Una nena posa la corona de Reis al convidat de la seva família. Foto: Cedida


Marià Gallego, president de Creu Roja Terrassa, valora molt positivament la proposta, de la que espera que el pròxim any es repeteixi i creixi, per ajudar als usuaris, que se senten "més sols que mai durant les festes". Gallego assegura a aquest mitjà que si l'Ajuntament repeteix, Creu Roja està disposada a seguir-hi aportant "el seu granet de sorra".

En Ramon, el convidat de la Laura i la seva família

La Laura i la seva família van ser un dels amfitrions que van poder materialitzar l'objectiu de la proposta. Diu que es van sumar a la iniciativa després de la gran difusió que va fer l'Ajuntament per xarxes socials. En el seu cas, el convidat va ser en Ramon, i segons explica a LaTorre, va ser una experiència "molt enriquidora i molt bonica", que van tenir la sort de poder realitzar.

La trobada va tenir lloc el 6 de gener, durant el dia de Reis, i va suposar un intercanvi molt interessant "amb una persona amb molts coneixements i valors per transmetre". Al dinar van ser cinc: la Laura, el seu marit, els seus fills de deu i tres anys i en Ramon, del qual diu "ens ho va posar molt fàcil". Quant als petits de la casa, apunta que va bé perquè coneguin la soledat i valorin la companyia.
 

En Ramon amb els fills de la Laura. Foto: Cedida


En Ramon farà 80 anys a l'abril. Aquest poeta jubilat diu que fa més de 10 anys que passa les festes sol, pel que ja "hi està acostumat". Diu que es va sentir com si la Laura i els seus fossin la seva família i agraeix molt l'oferiment, davant del qual no va dubtar en cap moment, "ja que no té vergonya i sempre té ganes de conèixer gent". Després van agregar-se a Facebook –on ell és molt actiu- i finalment, el 6 de gener es van conèixer en persona.

Assegura que va gaudir molt amb els nens, i que va escollir el dia de Reis perquè "és més tranquil" i no hi ha el rebombori de Nadal i Cap d'Any. Segons explica a aquest mitjà, la iniciativa és una eina molt bona i valoraria molt positivament que es donés tot l'any, ja que "és un gest d'agrair i ningú mereix estar sol cap dia de l'any".
 

La família de la Laura amb el seu convidat, en Ramon. Foto: Cedida


Tal com explica la Laura a aquest mitjà, "és molt trist que una persona passi el Nadal sola". També creu que el seu convidat es va sentir molt còmode tot i que el més important va ser "que passés acompanyat aquell dia tan marcat en el calendari".

"Per descomptat que l'any que ve repetirem", conclou l'amfitriona, que anima a totes les famílies a posar un plat més a taula. Segons ella, "no costa gens fer feliç una persona en aquestes dates tan assenyalades".

Una iniciativa més enllà del Nadal

Mònica Polo, regidora de Gent Gran de l'Ajuntament de Terrassa indica que "va sortir bé" perquè es va fer des del cor, amb una "gran dosi d'humanitat i una "profunda voluntat" d'ajudar a la població envellida de la ciutat, de la qual assegura tenen molt pes a la ciutat.


La mateixa regidora, explica que des del consistori es vol instaurar i consolidar aquest projecte, pioner a l'Estat, "perquè no quedi en una anècdota nadalenca" i contrarestar la soledat no desitjada durant tot l'any. Polo celebra que malgrat el poc temps de preparació, s'ha demostrat que Terrassa "és una ciutat molt solidària".

A més, lamenta la immediatesa amb la qual van promocionar el projecte, que va tirar-se endavant el 13 de desembre, fet que va impedir que es concretessin més invitacions, "i tot anés molt ràpid". A més, culpa aquest fet d'impedir a molts convidats "donar l'últim pas" per a compartir moments tan assenyalats a casa de desconeguts. Polo confia que l'any que ve la iniciativa implicarà a més gent, explicant que durant el 2020 es treballarà per aconseguir "més divulgació, més eines i més col·laboració".