​El Consorci Sanitari de Terrassa posa en marxa l'hemodiàlisi a domicili

El nous sistema aporta beneficis als pacients perquè s’assembla més al funcionament del propi ronyó

Redacció
23 de febrer de 2021, 19:00
Pacient d'hemodiàlisi al CST.
Pacient d'hemodiàlisi al CST. | Cedida
El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) ha iniciat el programa d’hemodiàlisi domiciliària aquest mes de febrer. El primer pacient ha començat a fer hemodiàlisi al seu domicili sense cap incidència, després de quatre setmanes d'entrenament a la Unitat de Diàlisi de l’Hospital de Terrassa.

El Projecte Hemodinn està liderat pel Servei de Nefrologia del CST en col·laboració amb l'Hospital Joan XXIII de Tarragona i s'emmarca en el Programa de Compra Pública d'Innovació en Salut de la Generalitat. L'actuació té per objectiu millorar la qualitat i l'eficiència de l'atenció sanitària.

L’hemodiàlisi domiciliària és una de les modalitats per substituir la funció renal que permet realitzar l’hemodiàlisi de manera autònoma sense que el pacient s’hagi de desplaçar periòdicament a l’hospital. Atorga beneficis clínics, gràcies a les sessions freqüents (5-6 cops per setmana), perquè s’assembla més al funcionament del propi ronyó i, per tant, millora la tolerància de les sessions i els paràmetres clínics i analítics. Les modalitats domiciliàries permeten flexibilitzar els horaris i eviten la pèrdua de temps en els trasllats als centres sanitaris on es fa l’hemodiàlisi.

Des del CST asseguren que "és indubtable que facilita la conciliació familiar i laboral amb la millora de la qualitat de vida i més possibilitat de mantenir l’activitat laboral". En definitiva, la diàlisi s’adapta i s’individualitza a les necessitats i a les característiques clíniques i personals de cada pacient, i no al contrari, no és el pacient el que s’adapta a l’hospital.

Qui se'n pot beneficiar? 

L’hemodiàlisi domiciliària es pot aplicar a pacients joves amb vida laboral activa fins a pacients d’edat avançada amb molta patologia associada, que podrien beneficiar-se d’una millor tolerància, i evitar els desplaçaments a les unitats hospitalàries o centres d’hemodiàlisi.

El procés d’aprenentatge acostuma a durar un mes i el porten a terme els professionals d’infermeria de la Unitat de Diàlisi domiciliària de l’Hospital de Terrassa. Poc a poc s’ensenya al pacient a fer el muntatge i el funcionament del monitor i com fer els controls i les cures. Durant aquest període el malalt aprèn a fer-se les sessions d’hemodiàlisi en el centre i un cop assolides aquestes habilitats comença les sessions en el seu domicili.