«El comportament durant Setmana Santa determinarà com arribarem a l'estiu»

Parlem el Dr. Tomàs Pérez Porcuna, expert en malalties infeccioses i referent en Salut internacional i tuberculosi de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa

26 de març de 2021, 09:00
Actualitzat: 9:21h
El Doctor Pérez Porcuna és pediatre i doctor en malalties tropicals i infeccioses.
El Doctor Pérez Porcuna és pediatre i doctor en malalties tropicals i infeccioses. | Cedida - MútuaTerrassa
La Setmana Santa és el gran temor de les autoritats sanitàries. Dies enrere s'obrien les comarques i es permetia la mobilitat per tot Catalunya, mesura que es mantindrà, almenys, fins al 9 d'abril. D'aquesta manera, les aglomeracions fruit del turisme intern fan preveure un augment de la interacció social amb conseqüències que ja coneixem.

En aquest context, LaTorre ha entrevistat el Doctor Tomàs Pérez Porcuna, expert en malalties infeccioses i referent en Salut internacional de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa. Reconeix que la situació actual "no és dolenta", però fa una crida a la prudència. Per això, recomana complir les restriccions durant els pròxims dies, en què s'espera més mobilitat. El comportament ciutadà durant Setmana Santa, diu, serà "clau" per determinar la situació en què s'arribarà a l'estiu.

- En quina situació epidemiològica creu que arribem a Setmana Santa?

- Ens trobem en una situació de calma tensa en què hem de ser especialment prudents. El nombre de casos i la positivitat es troben baixos, però estem notant una acceleració progressiva. La situació actual no és dolenta, però hem de vigilar amb la que es pugui produir en les pròximes setmanes. La variant britànica, la predominant, té una gran capacitat de transmissió i porta un diagnòstic més greu als pacients.

- Quins consells donaria a les persones que es vulguin moure per Catalunya?

- És important seguir les recomanacions de les autoritats. Jo recomanaria que ningú es mogui, però si es fa, que es faci amb la bombolla. En definitiva, evitar al màxim la interacció social. Tots tenim ganes de sol, natura i platja, però val la pena fer aquest esforç ara que la situació ha millorat.

- Quines actituds o mesures recomanaria en establiments de restauració i hotels?

- En locals de restauració s'han de buscar espais ben ventilats, amb preferència sempre per les terrasses. També és imprescindible mantenir la distància de seguretat, sigui a dins o a fora, amb l'ús de mascareta, asseguts o drets, si no estem menjant o bevent. En hotels, hem afavorit la ventilació d'habitacions, dur mascareta en tots els espais comuns, i si es pot, encara que sembli bàsic, evitar l'ús d'ascensors amb gent que no sigui de la nostra bombolla.

- Quins plans descartaria?

- L'important no és el què, sinó "amb qui". Així, evitaria trobar-nos amb persones que fa temps que no veiem, i amb persones de risc. És important gaudir dels dies lliures, però és important tenir sentit comú perquè la responsabilitat s'imposi a la disbauxa. Si ens trobem amb persones de fora del nostre grup de convivència, serà important no treure'ns la mascareta, mantenir la distància de seguretat, i si pot ser, que sigui en un espai obert.


- Es tem que empitjori la situació epidemiològica, després de Setmana Santa?

- Amb els mesos hem après a no fer previsions, ja que ens hem endut sorpreses tant per bé com per mal. Ara bé, ens podríem trobar en una situació compromesa, ja que l'experiència ens diu que com més interacció social, més contagis es produeixen. D'aquesta manera, un incompliment generalitzat de les restriccions podria traduir-se en un increment evident a partir de mitjans d'abril.

- Descartaria viatjar a l'estranger, si és que algú pretén fer-ho?

- Sí, sense cap mena de dubte. Sí algú ho té al cap, que s'ho repensi. Descartaria aquesta idea, ja que no ens convé la mobilitat internacional. Només cal veure que països com Itàlia o Alemanya s'estan confinant. El més segur és quedar-se a Catalunya, com bé indiquen les restriccions actuals.

- Quin paper hi juga el comportament ciutadà de Setmana Santa per la situació en què s'arribarà a l'estiu?

- Un bon comportament ciutadà serà fonamental i decisiu per arribar bé a l'estiu. Sabem que les onades duren entre sis i vuit setmanes, i si per Setmana Santa puja la incidència, entraríem al juliol en una situació crítica. Això portaria conseqüència que ja coneixem: en primer lloc, un augment dels ingressos, i en segon lloc, una major desconfiança en l'àmbit turístic.

- Com pot ser que aquí ens obrim i altres països, com Itàlia o França, en canvi, es tanquin?

- Nosaltres ens trobem en un dels moments més tranquils de l'any en nombre de casos. Ara estem notant una petita acceleració, però allà aquest símptoma el van notar abans. Sembla que el principi de prudència és més alt del que s'està utilitzant aquí. Cada territori té la seva estratègia, i aquí s'ha optat per ser menys agressius i actuar sempre en conseqüència en funció de l'evolució del virus. En altres països, en canvi, han decidit frenar en sec per intentar arribar a una vida normal com més aviat millor.

- Toc de queda: s'hauria d'avançar o endarrerir?

- És una bona mesura en l'àmbit epidemiològic. Tenim evidències que és efectiva tenint en compte que restringeix la interacció social. Ara bé, hem normalitzat una situació que hauria de ser plenament excepcional, i pel que fa a drets individuals, és una restricció revisable. Seria interessant buscar altres alternatives reformulant les estratègies de comunicació de les autoritats i trobar l'equilibri entre restriccions i llibertats.

- Com valora la posada en marxa d'un hipotètic carnet de vacunacions a l'estiu?

- Bé que viatgem a països on existeixen patologies com la febre groga i ens acreditem per a fer-ho. No ha de tenir cap connotació, i la ciutadania s'ho hauria de prendre amb molta naturalitat. Tenim evidències que la vacuna immunitza, i si el turista està protegit, el país que el rep pot respirar més tranquil. Si ens ho prenem des d'un punt de vista sanitari, juga un paper informatiu important, ja que indica que una persona té gairebé el 0% de possibilitats de tenir complicacions pel virus. El debat de si vulnera drets individuals o margina un part de la població, és comprensible, però des de la sanitat no existeix.

Arxivat a