Una veïna de Terrassa denuncia no haver rebut la vacuna tot i patir una malaltia greu amb cinquanta casos al món

Eva Celebrovsky lamenta que li han denegat la vacuna en dues ocasions ja que "no era el seu torn" i Salut admet que "no pot arribar a tothom"

Eva Celebrovsky pateix l'únic cas a l'estat espanyol de displàsia geleofísica.
Eva Celebrovsky pateix l'únic cas a l'estat espanyol de displàsia geleofísica. | ACN
Redacció
10 de maig de 2021, 10:25
Eva Celebrovsky és veïna de Terrassa, te 37 anys i pateix displàsia geleofísica, una malaltia que afecta el creixement i que compta amb uns cinquanta casos al món, i només el seu a Catalunya i a l'estat espanyol. Qualsevol agudització com febre requereix un ingrés hospitalari.

A l'inici de la pandèmia explica que la seva doctora i la del seu fill -qui pateix una malaltia minoritària del metabolisme- els va avisar que sortissin pot, i si ho feien, fos sense contacte social. Són considerats persones de risc. Es calcula que hi ha unes 7.000 malalties minoritàries; la majoria són genètiques, es manifesten durant la infància, i solen ser cròniques i multisistemàtiques.

En aquest context, l'inici del pla de vacunació va suposar llum al final del túnel d'una situació que els impedia veure familiars i amics. Quatre mesos després, denuncia que Salut ha descartat vacunar-los en dues ocasions per no formar part de cap dels torns. El segon cop, una doctora de Vall d'Hebron, assegura, va confirmar-li que era de risc i calia que es vacunés.

Després de dirigir-se al CAP i rebre la resposta negativa, espera una confirmació de Salut. Si se li torna a denegar, preveu emprendre les accions "que siguin necessàries", ja que creu que els pacients de malalties minoritàries són un "grup oblidat" per les institucions, tenint en compte que el 25% de la població catalana ja està vacunada.

El pla estatal fixa grups prioritaris per vacunar, però moltes persones amb malalties minoritàries no hi entren. Salut defensa que n'ha fet la "lectura més àmplia possible" però reconeix que no pot arribar a tothom per l'heterogeneïtat de casos. La prioritat, apunten fonts del departament, és "intentar prioritzar" les persones de la tercera edat.