El govern estudia bonificar el comerç que redueixi els residus alimentaris

La proposta de PSC i CDC que es debatrà al ple municipal també vol potenciar la relació entre els horts urbans del municipi i el Rebost

Publicat el 24 de febrer de 2016 a les 11:20
A Catalunya, segons un estudi elaborat per la Universitat Autònoma, anualment es llencen unes 260.000 tones de menjar en bon estat. Gran part d'aquest malbaratament, el 58%, es produeix a les llars, seguit pels supermercats que representen un 16%, l’hostaleria (12%), el comerç al detall (9%), el càtering (4%) i els mercats municipals (1%).

Per tal de corregir aquest malbaratament, en la Junta de portaveus celebrada dilluns a la tarda, el grup municipal socialista i el de Convergència Democràtica han presentat una proposta perquè el govern implanti amb caràcter d’urgència una llei que prohibeixi a les grans superfícies i als comerços alimentaris llençar menjar. PSC i CDC posen d’exemple França, on recentment s’ha aprovat una Llei pionera a Europa, que prohibeix als supermercats llençar o destruir aliments que encara estiguin en bon estat i que no hagin venut. Per contra, obliguen als comerços a lliurar aquests menjars a organitzacions benèfiques i a bancs d’aliments. 

Socialistes i Convergents recorden que a la ciutat Terrassa ja fa anys que funcionen iniciatives encaminades a l’aprofitament alimentari, com l’acord que existeix amb Mercavallès pel qual, des d’El Rebost, es recullen productes frescos a punt de ser desaprofitats. Una experiència que des del Consorci de Residus del Vallès Occidental es vol estendre a d’altres municipis de la comarca. O en aquest mateix sentit, també destaquen la campanya del Gremi d’Hostaleria de Terrassa i comarca, encaminada a reduir el malbaratament d’aliments sota el títol Acaba’t el plat a casa.

Però la proposta va més enllà. PSC i CDC també demanen que es continuïn desenvolupant campanyes informatives i de difusió social, especialment en els centres de primària i secundària, amb l’objectiu que la ciutadania es conscienciï de la importància de ser responsables amb el menjar. 

L’acord que també contempla la possibilitat de potenciar la relació entre els horts urbans del municipi i el Rebost; l’estudi de la possibilitat d’aplicar bonificacions fiscals per aquells comerços que redueixin residus alimentaris i finalment l’adhesió de Terrassa al “Manifest de Profit” que en el marc de la campanya contra el malbaratament alimentari “Som gent de profit” ha endegat l’Agència Catalana de Residus de Catalunya.