El ple municipal aprova el Pla Director de Polígons d’ Activitat Econòmica de Terrassa

Pretén millorar la situació de les empreses ja instal·lades en polígons i atraure'n de noves, fomentant la competitivitat i la sostenibilitat

Polígon industrial de Santa Margarida, a Terrassa
Polígon industrial de Santa Margarida, a Terrassa | Cedida
24 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:59h
El ple municipal de febrer ha aprovat per unanimitat el Pla Director de Polígons d’Activitat Econòmica de Terrassa, presentat el passat mes de gener als agents socioeconòmics de la ciutat. El pla té com a objectiu incrementar la competitivitat i atractivitat dels Polígons d’Activitat Econòmica (PAE) de la ciutat oferint un entorn de qualitat per a les empreses que duen a terme la seva activitat i atreure’n de noves, tot fomentant la innovació i la transició cap a un model econòmic més sostenible i competitiu, creant noves oportunitats laborals i permetent millorar i incrementar l’ocupabilitat de les persones.

"Aquest pla és una peça clau en el desenvolupament econòmic de la nostra ciutat i el quadre de comandament que ens ha guiar en posicionament dels nostres polígons, així com un dels elements centrals per dinamitzar la indústria terrassenca", ha explicat Núria Marin, Tinenta d’Alcalde de l’Àrea de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat. 

S'actuarà al voltant de tres àmbits d’intervenció: l’entorn físic, la competitivitat i la sostenibilitat, acotat en 10 línies estratègiques que agrupen un total de 33 actuacions, 7 de les quals es consideren clau per a la consecució dels objectius. Pel que fa a l'entorn físic, es començarà ja durant aquest primer semestre del 2023 amb la millora de l'estat, manteniment i conservació dels polígons, amb una actualització i rehabilitació de les naus i activació del sòl industrial. 

En l'àmbit de la competitivitat, es treballarà en la generació i captació de talent, en l'impuls de noves tecnologies seguint les accions del Pla Sectorial d' Indústria 4.0, i en accions centrades en l'increment del suport al teixit empresarial i al moviment associatiu i posada en funcionament del Centre de Serveis de Proximitat a les empreses, que s'habilitarà a la Masia dels Bellots, per tal de millorar els serveis complementaris d'aquelles empreses situades en polígons. 

I, pel que fa a la sostenibilitat, es treballarà en la transició energètica, l'economia circular a través de la millora de la gestió dels residus i en la mobilitat sostenible. 

Dotació pressupostària i exigències de l'oposició 

L’estimació de la inversió total per a necessitats de manteniment és d’1.669.496 euros, dels quals es destinaria una partida de 305.902 euros per a la realització de tasques de manteniment urgents identificades a l’estudi, 426.094 euros per a accions de menor urgència que s’iniciarien al 2024, i la resta, 937.500 euros, per a feines a realitzar a partir de 2027.

Nuria Marín ha destacat que l'Ajuntament està en "condicions d¡'executar el 98% de les accions previstes pel 2023", i que han cursat sol.licitud de subvencions a la Diputació de Barcelona per un valor de 216.000 euros, de cara als àmbits de sostenibilitat i competitivitat pels anys 2023-2024. 

Els partits de l'oposició s'ha mostrat d'acord amb el Pla, que s'ha aprovat per unanimitat, però han mostrat la seva preocupació davant l'alt pressupost necessari per complir totes les accions previstes i la necessitat d'una calendarització. "És un full de ruta ambiciós que beneficiarà les empreses de la ciutat, però cal voluntat política", ha remarcat Meritxell Lluís, de Junts per Terrassa. En la mateixa línia han seguit David Aguinaga, de Ciutadans, i Amadeu Aguado, del PSC.