ICV Terrassa creu que el PSC de Ballart ha de governar

Iniciativa pensa que Terrassa en Comú ha de romandre a l'oposició durant la propera legislatura

J.M.O.
02 de juny del 2015
Actualitzat el 03 de juny a les 16:11h
Regidors de Terrassa en Comú després de saber-se els resultats
Regidors de Terrassa en Comú després de saber-se els resultats | J.M.O.

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) se suma al "no" al pacte amb ERC i al "no" a entrar al govern. Ara ja són tres els socis de Terrassa en Comú que rebutgen l'acord amb Esquerra. Si avui ha estat ICV, abans ho havien fet Podem i també EUiA. Queda pendent saber quina opció prenen els altres membres del procés de confluència, Guanyem Terrassa i Procés Constituent. El grup municipal de TEC, per la seva part, defensa assolir l'alcaldia i formar part del govern amb un pacte amb ERC, amb el suport de CiU. El líder nacionalista, Miquel Sàmper, inicialment rebutja aquesta possibilitat i ataca els caps de cartell de Terrassa en Comú i republicà, Xavi Matilla i Isaac Albert, encara que deixa una porta oberta a retrobar posicions.

Comunicat íntegre
"Davant dels resultats de les eleccions municipals del passat 24 de maig, l’assemblea local d’ICV, reunida ahir dilluns, fa les següents valoracions.
 
El resultats de les eleccions municipals del 24-M han expressat també a la nostra ciutat el canvi d’època que vivim. Emergeixen nous actors politics que podem configurar alternatives i redefinir  agendes  polítiques. La dreta ,CiU i PP, perd molt espai polític. Les esquerres alternatives i ciutadanes fan un pas endavant molt rellevant.

A la nostra ciutat, tot i perdre suport electoral, capital polític, regidors /es, el PSC guanya les eleccions amb una majoria tot i que insuficient. 

Terrassa en Comú  ha tret uns molts bons resultats. Amb un programa força innovador i transformador per abordar els reptes que té la ciutat, se situa com a segona força política i trenca el sostre que tenia ICV-EUiA. Ha estat un vot en clau molt social, vot de la indignació, vot per provocar un canvi que  les urnes no ho han avalat suficientment.

Cal també posar en valor el retorn al Consistori d’ERC i l’entrada de la CUP. S’obre un escenari molt interessat. La presència de mes forces politiques dóna una major dificultat per configurar majories de govern, això exigirà la construcció d’acords entre diferents tipus d’actors politics i socials. Més que mai, és l’hora  de la política.

Posar en valor les fites aconseguides al llarg d’aquest mandat i el paper del grup municipal d’ICV-EUiA que ha estat clau per fer de les politiques publiques eines de treball pels drets, la dignitat i la democràcia.

Terrassa en Comú (TeC) és una oportunitat per transformar, per innovar en el com i en el què. En aquest marc, ICV hem ofert el nostre capital polític i organitzatiu, la nostra experiència, capacitat de treball, energia i coneixements per un nou projecte de transformació a la ciutat.

TeC és l’alternativa per sumar en benefici d’un projecte en comú on els moviments socials i les organitzacions politiques  membres treballarem per una Terrassa més justa, inclusiva i democràtica. Una alternativa oberta a l’aportació i incorporació del conjunt de la ciutadania.  

Considerem que els resultats electorals donen a la força més votada la responsabilitat de formar govern.

Convé un govern que situï la lluita contra les desigualtats, l’atur i un nou contracte amb la ciutadania, com a prioritats. Convé que es fixin les prioritats politiques sobre la base de les quals s’han d’establir marcs de negociació entre les forces d’esquerres. Serà des del marc de l’oposició que treballarem per articular un espai que condicioni l’acció governamental per tal d’introduir els canvis estructurals que TeC ha compartit amb la ciutadania al llarg de la campanya electoral.

Terrassa en Comú té un mandat ciutadà format per un nucli de 40 mesures de màxima prioritat, tenim propostes orientades a reconstruir i avançar en la dignitat i l’autonomia personal des de la prevenció dels desnonaments i garantir un reallotjament digne i  la lluita per l’ocupació, fins al compromís d’assegurar els subministraments basics, passant per la seguretat alimentaria o la garantia d’una renda municipal, propostes que situen els bens comuns, l’aigua, l’energia sota control social i públic. Propostes on s’articulen mesures de control ciutadà, de rendicions de comptes, d’institució oberta, perquè Terrassa estigui en mans de la gent. Propostes que situen l’educació pública de qualitat, l’educació al llarg de la vida, la democratització cultural com a eines de ciutadania lliure.  De la mateixa manera  que l’exigència d’un rearmament ètic definit en les línies establertes en el codi d’ètica política de Terrassa en Comú.

Unes línies que s’han d’obrir a la participació i validació ciutadana. La democràcia directa ha de ser un instrument bàsic de legitimació popular de les decisions. Volem implicar a tothom en la construcció d’una ciutat integradora, participativa, democràtica i sostenible, aprofitant la vitalitat de l’acció ciutadana i dels barris.

Per això, proposarem a les forces politiques que integren Terrassa en Comú i a Guanyem Terrassa, la convocatòria d’una assemblea oberta a la ciutadania de Terrassa, per fer un anàlisi de la situació actual, per definir les línies prioritàries d’actuació i per avançar en l’articulació de com reforçar l’espai polític d’aquest projecte transformador.