Terrassa retirarà tots els honors i reconeixements franquistes atorgats entre 1939 i 1979

La proposta del Centre d'Estudis Històrics de Terrassa ha estat aprovada al ple municipal

Honor a Alfons Sala Argemí, primer compte d'Egara
Honor a Alfons Sala Argemí, primer compte d'Egara | Cedida
24 de febrer del 2023
Tots els honors i reconeixements franquistes atorgats entre el 1939 i el 1979, durant el règim de Francisco Franco, quedaran retirats de la nostra ciutat, tal i com ha aprovat el ple municipal de febrer. El Centre d'Estudis Històrics de Terrassa ha presentat aquesta proposta, basant-se en la Llei de Memòria Històrica aprovada recentment a l'Estat Espanyol. 

"Va ser un règim il·legal, aprovat no amb urnes, sinó amb un cop d'estat. Per tant, aquesta Llei no reconeix la legitimitat democràtica de les decisions que es van prendre en aquest règim, i menys en referència a qüestions simbòliques, com en el cas dels reconeixements i honors", ha expressat Marcel Taló, president del Centre. Aquesta proposta va en línia amb les altres actuacions que ja ha dut a terme l'espai, com les Stolpersteine i els treballs de recuperació de la memòria històrica a Terrassa. 

"Aquest llistat no reconeix la diversitat ni ideologia de persones de diferents orígens que van venir a la ciutat en aquests anys i que l'han fet ser com és", ha continuat Taló, que ha manifestat que retirar els respectius reconeixements és una manera d'honrar les víctimes del règim i que no caiguin en l'oblit. 

Anys de trajectòria antifranquista 

Terrassa ja porta anys seguint aquest camí: el 2003 va retirar la Medalla d'Honor a Francisco Franco, i el 7 de juny de 2017 es va formalitzar l'Espai de Memòria i Valors Democràtics al municipi, amb entitats memorialistes de la societat civil terrassenca. El ple de tot just fa un any, del 25 de febrer de 2022, es va atorgar la Medalla d'Honor a Enric Cama, impulsor d'aquest espai. 

Meritxell Lluís, de Junts per Terrassa, ha afegit que es reconegui la tasca de les dones presents durant aquests anys.