Així quedaran les àrees de vianants de Terrassa

S'ampliaran i s'unificarà la seva regulació

Posada en marxa de la zona per a vianants de Terrassa.
Posada en marxa de la zona per a vianants de Terrassa. | ACN / Albert Segura
Redacció
20 de febrer de 2025, 13:48

L'Ajuntament de Terrassa ha decidit ampliar i unificar les àrees de vianants de la ciutat.  Actualment, l’àmbit de l’Àrea de Vianants està conformat per les àrees Plaça Vella, Vapor Gran, Vapor Ventalló, Passeig, Seu d’Ègara-Sector 2 i Antic Poble de Sant Pere. Amb la nova configuració, s’unifiquen les àrees de vianants de Vapor Gran, Vapor Ventalló, Passeig i seu d’Ègara-sector 2, així com l’àmbit restringit del tram del carrer de Sant Marià, entre Topete i Col·legi.

D’aquesta manera, s’amplia la delimitació actual i totes aquestes àrees passen a conformar una nova àrea conjunta anomenada Àrea Centre. També s’hi afegeix, com a nou carrer fronterer, el tram de Mas Adei, comprès entre el carrer de la Mina, i la plaça de l'Estació del Nord, atès que, per accedir a aquest tram de carrer és necessari passar per l'àrea.

Així, la ciutat passa de sis zones de vianants a tres: Plaça Vella, Àrea Centre (Vapor Gran, Vapor Ventalló, Passeig, seu Ègara – sector 2) i Antic Poble de Sant Pere.

Pel govern local, la proposta referma el model d‘àrea de vianants, molt consolidat i acollit pel municipi, té com a objectiu principal donar resposta a la demanda d’una part de la ciutadania de reconnectar i millorar l'accés a l'Àrea de Vapor Gran, així com resoldre altres necessitats vinculades a la mobilitat en aquesta zona. Amb aquesta reordenació, s’ incrementa la seguretat viària i la convivència respectuosa entre els diferents mitjans de transport, mentre es fomenta la mobilitat sostenible i el canvi tecnològic a vehicles de baixes emissions.

52 autoritzacions l'any 

Un cop s’aprovi la proposta per decret, les persones que ja disposen de distintiu de les àrees que s’unificaran podran continuar utilitzant-lo per accedir a la totalitat de la nova àrea, fins al moment que l’Ajuntament els faciliti el nou distintiu.

D’altra banda, i per tal de donar resposta a una reivindicació dels comerços i establiments de la zona de Vapor Gran, l'Ajuntament està treballant per habilitar un sistema d'autoritzacions puntuals per aquelles necessitats urgents. Aquest sistema, que conviurà amb el web-app Donar pas permet que els vehicles de no residents i de col·lectius que, per diversos motius, hagin d’accedir a la zona puguin circular-hi, respectant en tot moment la prioritat de vianants i la velocitat màxima de 10km/h, amb un màxim de 52 autoritzacions l'any.

Això, permetrà que els vehicles, amb la corresponent autorització, puguin circular pels carrers de l’eix Teatre, Sant Pau, Puignovell, així com per l’eix de Sant Francesc i Rutlla, per accedir a l’aparcament del Vapor Gran. Aquestes autoritzacions seran vàlides pel dia sol·licitat, i es podran tramitar entre 24 hores abans i 72 hores posteriors amb un màxim de 52 dies anyals.

Finalment, el document també proposa unificar l’horari del repartiment de comandes de menjar preparat a domicili en motocicleta a les àrees de plaça Vella i l‘Àrea Centre. L'horari serà el següent: de dilluns a diumenge, de 7 h a 11.30 h, de 13 h a 16.30 h i de 19 h a 23h (tots els dies de l’any).

Circulació de bicicletes i VMP a les àrees de vianants

L’informe relatiu a la millora i ampliació de l’àrea de vianants que s’ha presentat en comissió també introdueix modificacions respecte a la circulació de bicicletes i VMP a les àrees de vianants. En aquest sentit, el document estableix que, en aquells carrers on la senyalització específica prohibeixi la circulació d’aquests vehicles, aquests podran circular únicament si acrediten disposar d’assegurança de responsabilitat per la circulació. 

També se li permetrà la circulació quan s'utilitzi la bicicleta o el VMP per tasques professionals de distribució urbana de mercaderies, de repartiment de comandes de menjar preparat a domicili o quan formin part d’una activitat social o educativa que tingui lloc en aquesta àrea (ex. “En bici sense edat” o el “Bicibus”).